Ministerie: geen vergiet op paspoort

Aanhangers van de ‘Kerk van het Vliegend Spaghettimonster’ mogen niet met een vergiet op hun hoofd op het paspoort of rijbewijs. Gemeenten moeten dergelijke aanvragen weigeren.

Dat blijkt uit een advies aan alle Nederlandse gemeenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat vorige week is rondgestuurd. Leden van deze nieuwe religie proberen een pasfoto met een pastavergiet op hun hoofd op het identiteitskaart te krijgen.

Geen officiële godsdienst

Maar volgens het ministerie is de ‘Kerk van het Vliegend Spaghettimonster’ geen officiële godsdienst of levensbeschouwing. ,,Dit is namelijk door geen rechtscollege vastgesteld’’, schrijft het departement aan de gemeenten. En daarom krijgen die het uitdrukkelijk advies om dergelijke aanvragen af te wijzen. Er mag bijvoorbeeld wel worden afgeweken van deze regels voor moslima’s met een hoofddoek of sikhs die een tulband dragen.

Inwoners uit Leiden en Den Haag lukte het wel een ID te krijgen terwijl ze een vergiet op het hoofd dragen. In Emmen probeerde Dirk Jan Dijkstra dat ook, maar Emmen weigerde. De bestuursrechter gaf de gemeente deze week gelijk. Dijkstra kondigde daarop aan naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, te stappen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.