Ministerie op bezoek bij Zomerbad Peize: ‘Zelfredzaamheid mooi om te zien’

De delegatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties neemt een kijkje in de machinekamer van Zomerbad Peize. Foto Harry Tielman

Het Zomerbad Peize is het enige zwembad in Nederland dat helemaal van het gas af is. Reden voor het ministerie van Binnenlandse Zaken om een kijkje te nemen en de lessen van Peize mee te nemen naar Den Haag.

Geen uitnodigend bad vol helderblauw water, maar bruine bladeren op de bodem en een groene algenlaag op de wanden. Nee, een zomerbad bezoeken in de winter doe je niet om een frisse duik te nemen. De delegatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft deze donderdagmiddag dan ook geen zwembroeken en bikini’s bij zich, maar notitieboekjes. Want hoe ze het zwembad in Peize gasloos gekregen hebben, moet elders in het land ook kunnen.

Blauwdruk

En dus laten vrijwilligers en bestuursleden van Zomerbad Peize vol trots zien hoe zij het voor elkaar gekregen hebben om als eerste zwembad in Nederland het zwemwater volledig gasloos op te warmen. „Wij willen een blauwdruk zijn voor zwembaden in Drenthe, en misschien wel in heel Nederland”, benadrukt Wim Stroetinga, de voorzitter van het zwembad.

Hij legt uit hoe de Peizenaren het project aangepakt hebben. „We verbruikten erg veel gas om ons zwembad op te warmen en wilden daar graag op besparen. In 2015 hebben we daarom al afdekkleden geplaatst, waardoor ons gasverbruik met bijna de helft afnam.”

Pionieren

Maar hier neemt het bestuur en de vrijwilligers geen genoegen mee. In december 2017 wordt de knoop doorgehakt: de CV-ketel is aan vervanging toe, een mooie gelegenheid om de gasaansluiting te demonteren en een warmtepompinstallatie aan te sluiten. De gemeente Noordenveld draagt 60.000 euro bij aan het project, vanuit de landelijke overheid komt ook nog eens ruim 20.000 euro richting Peize.

Wat volgt is een proces van pionieren, maar dankzij het enthousiasme van de vrijwilligers en flink wat mankracht staan er sinds april vorig jaar vier grote warmtewisselaars op het dak, die warmte uit de lucht halen en daarmee het zwemwater verwarmen. De nieuwe ketelinstallatie in de machinekamer is bovendien door enkele technisch aangelegde vrijwilligers helemaal zelf in elkaar gezet.

„We hebben het afgelopen zomerseizoen helemaal gasloos gedraaid”, gaat voorzitter Stroetinga verder. „Daarmee hebben we ruim 7.000 euro aan energiekosten bespaard. Een prachtig resultaat, maar nu willen we de volgende stap zetten.”

Volgende stap

Die volgende stap is het zelf opwekken van energie. Daarvoor wordt een zonnepark op het zwembadterrein geplaatst met vierhonderd panelen: tweehonderd voor het zwembad zelf, de andere helft wil de stichting gebruiken om energie te leveren aan sportverenigingen en inwoners in de buurt. Energiecoöperatie NoordseVeld gaat het project leiden en de panelen verhuren aan het zwembad. „We zijn blij dat Noordenveld ons de kans geeft dit op te zetten, er zijn gemeenten waar energiecoöperaties geen poot aan de grond krijgen”, weet voorzitter Richard Ton, die ook aanwezig is. „En ook voor wat betreft regelgeving en financiering zijn dit soort projecten vaak onnodig ingewikkeld. Dat moet sneller kunnen, vinden wij.”

Onder de indruk

Die boodschap wordt wel duidelijk bij de delegatie van het ministerie, die zichtbaar onder de indruk is. „Het valt vooral op hoe zelfredzaam de mensen in Peize zijn”, vindt Marie Louise Tabben, projectleider op de afdeling Bouwen en Energie. „Dat is heel mooi om te zien. En ik begrijp heel goed dat iedereen graag de processen rondom vergunningen en subsidies zou willen versnellen, maar overheden zijn nu eenmaal wel verbonden aan wetten en regels. Goede afwegingen maken kost tijd. Maar blijf het vooral onder de aandacht brengen, dat houdt iedereen scherp.”

Volgens Tabben zijn er voor het ministerie lessen te leren uit het bezoek aan Peize. „Overal in Nederland zijn zwembaden aan het bekijken hoe ze energiezuiniger kunnen worden. Peize laat zien dat het heel goed uit kan pakken wanneer een lokaal initiatief wordt ondersteund door de overheid, in plaats van dat er weer iets wordt opgelegd door Den Haag. Lef en hard werken is hier beloond. Dat moet ergens anders ook kunnen.”

menu