Mist blijft rond omkoping in Rendo-zaak

Ook dag twee in de strafzaak tegen de voormalige directeur van energiemaatschappij Rendo in Meppel, die wordt verdacht van het aannemen van een miljoen euro aan steekpenningen, heeft tot dusver geen duidelijkheid gebracht.

Oud-directeur Richard W. (57) bleef erbij dat hij in ruil voor een miljoen euro werkzaamheden heeft verricht voor Electrabel, dat de verkooptak van Rendo in 2006 overnam. Maus van L. (67), de oud-topman van Electrabel, die opdracht gaf het geld over te maken aan W.’s bedrijf Woldomus, bleef zwijgen.

Het beeld dat de werkzaamheden (achteraf) zijn bedacht om de betaling van de grote sommen geld (samen een miljoen euro) bleef onveranderd overeind.

W. is grootaandeelhouder van Woldomus. Familieleden vormen in wisselende samenstelling de directie. W. claimt dat hij iemand inhuurde, die een computerprogramma ontwikkelde waarmee Electrabel forse besparingen kon realiseren. Deze man werd pas na vier jaar betaald voor zijn werkzaamheden. Daarentegen ontving W. zelf al heel vlot 40 mille van Woldomus voor een paar uurtjes advieswerk en keerde zijn bedrijf ook nog eens 425.000 euro aan dividend aan hem uit.

,,Er was geen geld om de man van het computerprogramma te betalen, maar wel genoeg om u forse bedragen uit te keren’’, hield de rechter W. voor. Daarop zei W. dat hij niet verantwoordelijk was voor de keuzes die de directie van Woldomus maakte. Wel wist hij dat het een strategische keuze was om te wachten met het betalen van de ontwikkelaar. Als het programma niet goed zou functioneren, zou Electrabel met claims kunnen komen. ,,Maar u hebt eerder gezegd dat al na een maand tot op twee cijfers achter de komma werd berekend hoeveel Electrabel zou besparen. Het programma werkte dus goed. Heeft deze man echt voor u gewerkt of is het een onzinverhaal’’, vroeg de rechter.

W. hield voet bij stuk, waarna zijn advocaat Cees Eenhoorn een stapel gedeeltelijk nieuwe stukken inbracht. Die moeten nog door de rechtbank en de officier van justitie worden gelezen.

Naar verwachting komt de officier van justitie vanmiddag of uiterlijk morgen met zijn strafeis voor W. en Van L.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.