Moderne boerderijen moeten dorp Gasteren afronden

GASTEREN Voor een laatste uitbreiding van Gasteren ligt een nieuw bestemmingsplan ter inzage. Bouwers in het kleine gebied moeten zich wel aan extra eisen houden.

De provincie Drenthe is niet scheutig met toestemming voor dorpsuitbreidingen, maar in Gasteren is aan de Bosakkers nog plaats voor negen huizen om een mooie afronding van het dorp te krijgen. Ze moeten wel aan extra eisen van welstand moeten voldoen. De bebouwing moet een visitekaartje voor het dorp zijn, omdat het straks het eerste is wat bezoekers van de kant van Anloo van het dorp zien.

Er kunnen vrijstaande huizen komen en twee-onder-eenkappers. Een en ander wordt afhankelijk van de vraag. Hoe die huizen eruit gaan zien wordt deels al bepaald door eisen aan de beeldkwaliteit van het nieuwe woongebied. Voor die eisen heeft een werkgroep vanuit het dorp samen met de Brede Overleggroep Kleine Dorpen een voorzet gegeven.

De gemeente heeft die voor een deel overgenomen, maar niet helemaal. De gemeente wil de toekomstige bewoners de vrije keus bieden voor de tuinafscheiding. Ook is een verlegging van de weg geschrapt vanwege de kosten. Er komt wel een soort brinkje met bomen als entree van de Bosakkers.

Voor de eisen heeft de gemeente gekeken naar Balloo, waar nieuwe boerderijachtige huizen naast oude boerderijen staan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.