Moeder doodgereden meisje (16) uit Assen: belangrijk dat automobilist rijontzegging krijgt

Tegen een automobilist (21) is vrijdag bij het hof vijf maanden gevangenisstraf en twee jaar rijontzegging geëist voor het veroorzaken van een ongeval, waarbij Lonneke Mulderij (16) uit Assen om het leven kwam.

De havo-scholiere werd op 18 december 2015 op haar fiets aangereden op een oversteekplaats voor fietsers op de Groningerstraat in Assen. De Asser automobilist die het meisje aanreed, is vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot 500 euro boete en drie maanden rijontzegging. Dat is fors lager dan was geëist. Daarom is het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep gegaan. Dat is vrijdag behandeld bij het hof.

Te hard gereden

Volgens het OM heeft de man te hard gereden, waardoor hij het overstekende meisje te laat zag. De exacte snelheid bij de oversteekplaats is niet vastgesteld. Wel hebben deskundigen op basis van beelden van bewakingscamera’s geconcludeerd dat de automobilist kort daarvoor 85 kilometer per uur reed waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

Remsporen

Het OM heeft voor het hoger beroep de gegevens van de ongevalsanalyse opnieuw laten onderzoeken. Op basis van de plek waar het slachtoffer en haar fiets (in stukken) lagen en de remsporen van de auto blijkt volgens het OM dat hij bij de oversteekplaats tussen de 60 en 80 kilometer per uur reed. De moeder en de broer van Lonneke hebben ook bij het hof een verklaring afgelegd. ,,Wij hopen vooral dat hij een rijontzegging krijgt en dat hij ervan leert”, zegt haar moeder. ,,Het was niet de eerste keer dat hij in het verkeer in de fout ging.” Het hof doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.