Moeder en zoon (6) door man bedreigd met kruisboog: twee jaar cel geëist

Tegen een 38-jarige man uit Nieuweroord heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag twee jaar cel geëist. De man bedreigde een kennis en haar 6-jarige zoontje 1 mei met een geladen kruisboog en eiste geld. Afpersing, vindt het OM.

Eind mei belde hij de meldkamer van de politie en uitte hij ernstige bedreigingen jegens politiemensen in Hoogeveen, omdat ze bij zijn arrestatie op 1 mei zijn negen hennepplanten in beslag genomen hadden. Hij dreigde een van de agenten te vermoorden en het bureau in Hoogeveen in brand te steken. Het bureau werd vanwege de dreiging tijdelijk gesloten.

Bedreigingen volgens agenten angstaanjagend

De man betuigde dinsdag in de rechtbank in Assen spijt van de dreigementen. Hij gebruikt hennep, omdat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft en dat hem rustig houdt.

Toen zijn planten bij de inval op 1 mei in beslag werden genomen, had hij niks meer en draaide hij naar eigen zeggen door. Voor de agenten waren de bedreigingen angstaanjagend, aldus de officier van justitie.

De afpersing met de geladen kruisboog ontkende de man. Hij vertelde dat de vrouwelijke kennis, die hij al jaren kent, op 1 mei bij hem thuis langskwam omdat ze nog enkele honderden euro’s schuld bij hem had.

Ze moest hem nog kinderkleding en –speelgoed betalen, die ze had overgenomen voor haar zoontje. De vrouw gaf hem 75 euro en ging er toen vandoor, vertelde de verdachte.

Geladen wapen gericht op vrouw en kind

Maar de vrouw kwam korte tijd later met haar zoontje overstuur bij de politie en vertelde een heel ander verhaal. Ze was naar de man in Nieuweroord gegaan om vazen van hem te kopen. De man liep in zijn onderbroek, gedroeg zich volgens haar verward en pakte opeens een kruisboog met pijl.

,,Ik houd ervan om mensen af te persen en ik heb nu 600 euro nodig”, riep hij, terwijl hij het geladen wapen op de vrouw en haar zoontje richtte. De vrouw had alleen 75 euro bij zich en legde dat snel op tafel.

De man eiste dat ze meer geld ging pinnen waar hij bij was. Toen hij naar boven ging om een broek aan te trekken, vluchtten de vrouw en haar zoontje het huis uit. Onderweg naar de politie botste ze in paniek tegen een andere auto. De bestuurder daarvan ging met ze mee naar het bureau in Beilen.

‘Gemene man met snor in onderbroek’

Daar werden de vrouw en haar kind apart van elkaar gehoord. Het jongetje vertelde over een gemene meneer met een snor in een witte onderbroek die wilde gaan schieten. Hij en zijn moeder zijn tot op de dag van vandaag erg bang. Ze eisten beide ruim 1000 euro schadevergoeding

De man uit Nieuweroord werd een paar uur na de afpersing door de politie uit huis gehaald, net als zijn hennep. Inmiddels heeft hij met de politie afspraken gemaakt over het telen van een paar plantjes voor medicinale wiet, zodat hij rustig blijft.

Uitspraak: 25 september.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.