Een 38-jarige automobilist uit Ter Apel is schuldig aan het ongeval op de Drentse Mondenweg, waarbij Kevin Moorman (17) uit Musselkanaal en Jens Kampen (18) uit 2e Exloërmond om het leven zijn gekomen. Dat zei de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Assen.

De bestuurder van de Range Rover heeft volgens de officier van justitie veel te hard gereden op de tachtigkilometerweg. Bovendien zou hij, terwijl het donker was, nog de stadslichten aan hebben gehad in plaats van de vereiste dimlichten. De auto van de verdachte kwam 16 september 2019 rond 22.20 uur tussen Nieuw-Weerdinge en Valthermond in botsing met de Mercedes 300SE, die bestuurd werd door de 18-jarige Jens. Zijn vriend Kevin zat naast hem. Beide jongens overleefden de klap van de botsing niet.

‘Kon niets meer doen’

De verdachte kwam uit de richting van Nieuw-Weerdinge. De botsing ontstond toen de twee jongens vanaf de Valtherdijk de Drentse Mondenweg opreden. ,,Op het moment dat ik aan kom rijden, zie ik lichten waarvan ik schrik”, verklaarde de Ter Apeler in de rechtbank. ,,Ik kon niets meer doen. Het was maar 1 seconde. Toen ik uitstapte, keek ik naar de Mercedes. Daar stond een mevrouw bij. Die schreeuwde dat ze bewusteloos waren. Ik raakte in shock en schreeuwde om hulp.”

Jongen verleende geen voorrang

De bestuurder van de Mercedes reed een voorrangsweg op bij een kruising met een stopbord. Volgens de politie heeft hij de man in de Range Rover geen voorrang gegeven. Vermoedelijk heeft de jongen wel afgeremd. Het zicht op het tegemoetkomende verkeer bij de kruising is slecht doordat er een maisveld en een woning met bijgebouwen staan.

De verdachte is ervan overtuigd dat hij niet veel te hard heeft gereden. ,,Hooguit 85 kilometer per uur.” Over de stadslichten zei hij: ,,Het dimlicht gaat automatisch aan als het schemerig wordt. Mogelijk is de schakelaar versprongen door de klap van het ongeval.” De man verklaarde met grote stelligheid dat hij meerdere keren bij de familierechercheur van de politie heeft aangegeven dat hij contact wilde met de ouders van de verongelukte jongens. Ik mocht niks doen.”

Nachtmerrie

De nabestaanden zijn juist overtuigd dat hij bewust geen contact heeft gezocht, bleek uit de emotionele verklaring van de moeder van Kevin Moorman. ,,Die avond werd onze ergste nachtmerrie werkelijkheid, Kevin was er niet meer, verongelukt, op slag dood. We voelden de grond onder onze voeten vandaan zakken. Nooit meer: ‘Hoi mam, nooit meer hoi pap, nooit meer zijn aanstekelijke lach, nooit meer zijn droge humor, nooit meer even een knuffel. Nee, nooit meer en dat is jouw schuld”, zei ze tegen de verdachte.

De moeder zei dat hij nooit een poging had gedaan om met hen in contact te komen. ,,Geen kaartje, geen briefje geen telefoontje. Helemaal niks. Hoe konden de jongens inschatten dat jij zo hard reed. Ze hadden geen schijn van kans. Wij wensen jou net zo’n leven toe als waarin wij nu leven: een hel. Wij kunnen nog maar een ding voor Kevin doen en dat is zorgen dat er gerechtigheid komt en dat je een hele hoge straf gaat krijgen.”

Werkstraf van 240 uur

Volgens de officier van justitie is de verdachte schuldig aan aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag. De man zou ongeveer 140 kilometer per uur hebben gereden. ,,Dat het slachtoffer in de Mercedes onvoldoende heeft afgeremd en geen voorrang verleende, betekent niet dat de verdachte minder schuldig is aan het ongeval. Ik hou er wel rekening mee in mijn strafmaat.” Tegen de man is een werkstraf van 240 uur en een jaar rijontzegging (half jaar voorwaardelijk) geëist. Zijn advocaat Evert van der Meer vindt dat hem hoogstens een verkeersfout kan worden verweten en geen aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe