Moeder van slachtoffertje springkussenongeluk: 'Ik gilde het uit'

Eén van de zes gewonden van het Emmer luchtkussenongeval ligt nog in het ziekenhuis. Hij heet Mirhat, is zes jaar, en volgens zijn moeder komt het goed met hem. „Ik had al het gevoel dat er iets niet klopte.”

Een scheurtje in zijn schedel, pal achter zijn oor, dat liep de 6-jarige Mirhat woensdagmiddag op toen een luchtkussen in Emmen omviel. Het komt goed, verzekert zijn moeder, de 31-jarige Birsen Inan vanuit het UMCG in Groningen. „Het is niet levensbedreigend, maar hij wiebelt nogal bij het lopen, dus de artsen willen eerst even zien hoe zich dat verder ontwikkelt.”

Gemeente: Springkussenfestival in Emmen had geen vergunning
Lees verder

Luchtkussen sloeg plots om

De jeugdige Mirhat is de enige van de gewonde kinderen die donderdagmiddag nog in het ziekenhuis verblijft. Zes kinderen raakten woensdagmiddag gewond, toen het luchtkussen waarop ze aan het spelen waren plotseling omsloeg.

Birsen Inan zag het gebeuren. Ze was net met Mirhat en haar 4-jarige zoontje Avan bij de logopedist geweest en ze zouden daarna eigenlijk naar het zwembad. „Maar toen mijn kinderen die springkussens zagen, wilden ze nog maar één ding: daar naartoe. De logopedist had dat ook wel door. Die maakte er wat eerder een eind aan omdat de kinderen niet te houden waren.”

Na een kwartiertje spelen ging het mis, vertelt Inan. „Ik had vijf minuten daarvoor al het gevoel dat er iets niet klopte. Volgens mij zat het springkussen niet helemaal vol met lucht, ik vertrouwde het niet.” Het kussen had de vorm van een soort stormbaan, waarbij kinderen aan de ene kant naar boven klauteren en via een gat op een meter of zeven hoog aan de andere kant naar beneden springen. „Er zaten vijftien, misschien wel twintig kinderen tegelijk op. Omdat de meeste kinderen veel groter waren dan die van mij vroeg ik Mirhat en Avan om maar beneden te blijven.”

‘Hij werd bedolven onder de kinderen’

Toen het luchtkussen omklapte viel Avan een klein stukje en was Mirhat onderop in de weer. „Hij is niet gevallen maar bedolven onder de andere kinderen. Die vielen allemaal op hem”, zegt zijn moeder. Vermoedelijk is hij daarbij met zijn hoofd op de grond terecht gekomen.

Zes kinderen gewond na omvallen luchtkussen in Emmen: paniek en veel gegil (update)
Lees verder

Moeder raakte helemaal in paniek. „Ik heb hem onder de andere kinderen vandaan getrokken. Mirhat lag daar bewusteloos, zijn ogen helemaal wit en de rest blauw. Ik dacht dat hij dood was, ik ben heel erg geschrokken. Ik ben op hem gaan liggen en gilde het uit. De meneer van de snackbar heeft mij geprobeerd wat rustiger te krijgen. Hij belde ook 112. Ik ben heel goed opgevangen en wil alle mensen daarvoor bedanken.”

Een dag na het ongeluk is Birsen Inan een stuk rustiger. Vanuit de kamer waar haar zoon verpleegd wordt vertelt ze dat ze in Turkije geboren is en acht jaar geleden naar Emmen kwam. Ze spreekt goed Nederlands. Ze komt dagelijks in het winkelcentrum Emmerhout, ze woont er pal tegenover. Maar luchtkussens, nee, ze denkt niet dat haar zoontjes daar ooit nog in willen. „Mirhat ligt hier redelijk hoog in Groningen. Hij keek even naar beneden en zei toen gelijk: mamamama, ik durf niet meer naar beneden te kijken. Want dan val ik en ik wil niet meer vallen. Ja, hij is echt bang geworden.”

Basisschool De Kubus

Op basisschool De Kubus, onderdeel van het Kindcentrum Emmerhout en hemelsbreed misschien honderd meter van het luchtkussen, hebben alle leerkrachten het ongeluk donderdagochtend in de klas besproken. Zes van de zeven gewonde kinderen waren daar alweer bij aanwezig.

De locatieleider van de school, Henny van Wijngaarden wil niet inhoudelijk op het ongeluk en de gevolgen voor de school reageren en verwijst naar de afdeling communicatie van de gemeente Emmen. Maar duidelijk is dat de school er alles aan heeft gedaan om de geschrokken kinderen een warm bad te bezorgen. In een mail aan de ouders van de schoolkinderen staat dat een maatschappelijk werker van de school gesprekken heeft gevoerd met een aantal kinderen. „Het was voor iedereen een heftige gebeurtenis”, schrijft het team van Van Wijngaarden. Ouders die nog meer hulp denken nodig te hebben, worden opgeroepen contact op te nemen met de school.

Als moeder van Mirhat kreeg Birsen Inan die mail ook. De schoolleiding had donderdagmiddag nog geen persoonlijk contact opgenomen met haar. „Ik heb wel een appje van zijn juf uit groep 3 gekregen. Dat was lief.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.