Mogelijk noodweer: Avondvierdaagse-organisaties Drenthe en Groningen treffen maatregelen

Verschillende organisaties van de Avondvierdaagse in plaatsen in Drenthe en Groningen treffen maatregelen vanwege het mogelijke noodweer. Overwogen wordt om de verschillende wandelingen te schrappen.

Het KNMI deed eerder deze dinsdagochtend een waarschuwing uit voor forse onweersbuien met regen, hagel en zware windstoten. Voor de provincies Drenthe en Groningen is een code geel afgekondigd vanwege het mogelijke noodweer.

Avondvierdaagse in Assen is afgelast, Hoogezand gaat wel door
Lees verder

Extra flesjes water Eelde-Paterswolde

Op meerdere plaatsen in Drenthe en Groningen worden meerdere avondvierdaagse gehouden. De wandelevenementen trekken duizenden deelnemers.

Zoals in Eelde-Paterswolde die om en nabij de tweeduizend deelnemers heeft. Volgens organisatievoorzitter Coen Hofstee wordt om 16.00 uur de knoop doorgehakt of de wandeling van dinsdag doorgaat. ,,Mocht het alsnog slecht weer worden, dan de 10 kilometer-route op het laatste moment ook nog worden ingekort.’’ De organisatie in Eelde-Paterswolde houdt er ook rekening mee dat het benauwd weer kan worden. Daarom worden langs de 5 kilometer-route extra flesjes water uitgedeeld.

Wandelen in Sleen

Gymnastiekvereniging Sleen neemt om halfzes het besluit of er vanavond gelopen wordt of niet. ,,Via onze Facebookpagina maken we dat bekend. We hebben de verantwoordelijkheid over ruim tweehonderd wandelaars, dus bij dreigend noodweer nemen we geen enkel risico’’, zegt secretaris Susette Eising van de gymclub. ,,Vorig jaar hebben we ook een dag geschrapt vanwege slecht weer. Achteraf gezien was dat een wijs besluit, want toen waren er echt hoosbuien. We bekijken het deze week van dag tot dag.’’

Gezond verstand in Gieten

,,Het gaat zoals het nu lijkt precies langs ons heen’’, zegt Michelle Kieft namens Stichting Zomeractiviteiten Gieten. De vierdaagse-wandeling gaat daar voorlopig gewoon door. ,,We hebben contact met de gemeente Aa en Hunze, maar die legt de verantwoordelijkheid bij ons neer. We moeten ons eigen gezond verstand gebruiken. Laat de deelnemers vooral onze Facebook-pagina in de gaten houden.’’ Kieft zegt dat de route vanavond wel gunstig is. ,,We lopen niet langs bos. Gaat het onverwachts dan toch helemaal los, kunnen de deelnemers naar de huizen langs de route gaan.’’

Waarschuwing voor forse onweersbuien Drenthe en Groningen
Lees verder

Vorig jaar onnodig afgelast in Hoogezand-Sappemeer

,,Tja, wat is wijsheid’’, zegt organisator Bernard van der Veen van de Vierdaagse in Hoogezand-Sappemeer. ,,Wij houden buienradar nauwkeurig in de gaten. Vooralsnog hebben we geen reden om het niet door te laten gaan, maar dat kan natuurlijk veranderen.’’ Vorig jaar lastte de organisatie vanwege code geel een wandeldag af. ,,Dat was achteraf onnodig. Maar er lopen 2300 kinderen mee. Veiligheid is het allerbelangrijkste.’’ Van der Veen zegt tegen 15.00 uur een definitieve knoop te willen doorhakken.

Extra waterkranen in Assen

De hoop in Assen is dat het gewoon doorgaat, vertelt penningmeester Marc Mobach van de 74e Avondvierdaagse in Assen. ,,We staan in nauw contact met de gemeente Assen die ons elk uur een weer-update geven. Met die voorspelling gaan we later vanmiddag bekijken of we de vierdaagse door laten gaan of afgelasten. We willen namelijk niet onnodig een streep door het evenement zetten’’, zegt Mobach. Er lopen ruim 5800 deelnemers mee. ,,We hebben wel extra waterkranen en op Facebook een bericht gezet: smeer jezelf goed in, zet een petje op en neem een eigen waterflesje mee. Het is nu even afwachten.’’

Emmen houdt hart vast

Organisator Henk Smit van de Avondvierdaagse in Emmen houdt de site van Weeronline constant in de gaten. ,,Ik hou mijn hart vast of het wel door kan gaan. De veiligheid is natuurlijk het belangrijkste'', zegt Smit. Hij zegt dat aan het eind van de middag meer duidelijkheid is, maar dat de organisatie bezig is met het mogelijke noodweer is evident. ,,Uiterlijk om vijf uur laten we weten of wij de stekker uit deze wandeldag trekken. Twee jaar geleden hebben wij dat ook gedaan. Het was toen een megafestijn in de lucht dus ik sta nog steeds achter die beslissing.'' Volgens Smit betekent dat niet dat deelnemers - mocht het inderdaad niet doorgaan - een extra dag moeten lopen.

Ruinen: Goed calamiteitenplan

,,Wij houden elk uur het weerbericht in de gaten. In de regen kunnen wandelaars gewoon lopen, bij onweer wordt het afgelast'', zegt Jannie van den Doel van Stichting Promotie Ruinen die de Avond4daagse in Ruinen organiseert. ,,We zijn actief bezig met informeren via social media, nu al proberen we de aandacht van mensen te krijgen. Vorig jaar hebben we ook een dag niet kunnen lopen, toen is er geen wandelaar voor niks gekomen.''

In Ruinen ligt een lijst met contactpersonen (zoals verkeersregelaars en ehbo) klaar die we op tijd moeten afbellen. ,,Van de Wandelbond hebben we een e-mail ontvangen met tips. Goed contact houden met gemeente en politie is belangrijk net als het hebben van een goed calamiteitenplan. Heel fijn is dat we de Wandelbond altijd mogen bellen voor vragen. Uiteindelijk geven wij als organisatie er zelf de klap op."

Zuidwolde: loop 5 in plaats van 10 kilometer

De organisatie van de Avondvierdaagse in Zuidwolde adviseert op Facebook om de vijf kilometer te gaan lopen in plaats van de tien kilometer. Dit sowieso vanwege de warmte, maar het kan volgens de organisatie vandaag ook geen kwaad vanwege mogelijk slecht weer. Volgens buienradar trekt er tussen 18.00 uur en 19.00 uur een flinke bui over Zuidwolde. ,,Zoals het nu is kan je rond 19:00 in ieder geval droog starten.''

De Nassauschool in Groningen, die een eigen wandelvierdaagse heeft georganiseerd, heeft de tien kilometer geschrapt. Alle leerlingen lopen vijf kilometer in de verwachting dat iedereen droog terugkeert.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.