Mogelijke link gewapende woningovervallen Hollandscheveld en De Krim

De politie vermoedt een mogelijke link tussen een woningoverval uit 2015 in Hollandscheveld en die van afgelopen december in De Krim (gemeente Hardenberg). Van de overval in Hollandscheveld heeft de politie inmiddels het vuurwapen gevonden.

Woningoverval in De Krim, politie zoekt naar aanwijzingen
Lees verder

Dat bleek tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht.

In dat programma vroeg de politie Noord-Nederland wederom aandacht voor de gewapende woningoverval op een antiekhouder in Hollandscheveld. En legde uitdrukkelijk een link met een woningoverval op een 82-jarige vrouw in De Krim. ,,Het vond in beide gevallen plaats in het buitengebied rond Hoogeveen. De Krim ligt op tien kilometer hemelsbreed van Hollandscheveld’’, zei Nathalie Schubart van de politie.

,,We sluiten dezelfde daders niet uit. In beide zaken gaat het om twee daders en om slachtoffers op leeftijd.’’

Geschoten bij overval

Bij de overval in Hollandscheveld stormden twee overvallers in de nacht van 30 december op 31 december 2015 een huis aan de Langedijk in Hollandscheveld binnen. Naar nu bekend is gemaakt is er bij die overval ook geschoten. Eerst werd een ruit ingegooid met een steen. De vrouwelijke bewoonster vluchtte het huis via de achterkant uit.

De man werd met een pistool beschoten. Een van die kogels bleef in een witte deur steken.

Vorige week is de politie, naar aanleiding van nieuwe informatie, opnieuw een buurtonderzoek gedaan aan de Hollandscheveldse, Opgaande en de Langedijk in het dorp.

Dat er bij de overval gebruik is gemaakt van de vuurwapens door de overvallers is in 2015 nooit bekend gemaakt door de politie. Volgens een woordvoerster was dat niet in het belang van het onderzoek. Naar nu bekend is geworden, is de politie in bezit van het vuurwapen waarmee de 72-jarige man uit Hollandscheveld is beschoten.

Beretta

,,Bij een politiecontrole zijn we op het wapen gestuit. Het gaat om een Beretta. Dat is een handvuurwapen’’, aldus Schubart. De kogel die is aangetroffen in de witte deur matcht met dit vuurwapen dat waarschijnlijk zwart is geverfd. Het serienummer van het wapen (type F) is weggeveild.

Er is nog niemand aangehouden voor deze gewapende woningoverval. Het is inmiddels ruim drie jaar geleden. Maar volgens de politie is de vondst van het vuurwapen hoopgevend. Bij de overval in Hollandscheveld werd niets buitgemaakt. Een van de twee bewoners begon namelijk hard te schreeuwen en te gooien met spullen waarop de overvallers het huis ontvluchtten.

82-jarig slachtoffer

Bij de brutale overval op een 82-jarige vrouw in haar eigen woning aan de Kikkertsveldweg in De Krim is waarschijnlijk ook een vuurwapen gebruikt.

De bejaarde vrouw kreeg afgelopen 10 december rond 19.30 uur ongewenst bezoek van twee mannen die haar waarschijnlijk een vuurwapen tegen haar gezicht hebben gedrukt. De oude vrouw werd direct naar achteren geduwd en opgesloten in een kast in de gang. Pas de volgende ochtend - 15 uur later - werd de bejaarde vrouw door bekenden van haar uit haar benarde positie bevrijd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.