Molenduinbad kan weer vooruit met opknapbeurt

Blijdschap en opluchting in het Molenduinbad in Norg. Het overdekte zwembad krijgt een grote onderhoudsbeurt en ook nog eens 80.000 euro per jaar meer van de gemeente Noordenveld. ,,Dat is heel erg prettig”, aldus manager Joost Veenema.

Wethouder Gerrit Alssema trekt eenmalig 535.000 euro uit voor de opknapbeurt. Aan die uitgave en de 80.000 euro subsidie die het bad er structureel bij krijgt liggen twee onderzoeksrapporten ten grondslag, van Sportfondsen Nederland en BMC Advies.

Onder meer het luchtbehandelingssysteem en de apparatuur voor de desinfectie van het zwembad zijn aan vervanging toe. Ook is groot onderhoud aan de beweegbare bodem nodig. ,,Het bad bestaat nu twintig jaar en de meeste apparatuur gaat eigenlijk maar maximaal vijftien tot twintig jaar mee. Onze mensen hebben altijd goed op de apparatuur gepast”, zegt Joost Veenema.

Minder inkomsten

Het zwembad had de afgelopen jaren te maken met dalende inkomsten. Veenema: ,,Het schoolzwemmen is afgeschaft. Dat leverde minder inkomsten op. Daarnaast is vanaf 2011 de subsidie bevroren, terwijl de kosten wel stegen.” Medewerkers leverden in op de eindejaarsuitkering, de wasvergoeding en de kilometervergoeding. ,,Ook zijn uren efficiënter gebruikt. Zo hebben we de kosten in de hand gehouden.”

Het Molenduinbad blijft vasthouden aan zoutelektrolyse om het bad te desinfecteren. Daardoor hoeft er weinig chloor in het bad. Veenema: ,,Het water ruikt minder naar chloor en je ogen zien er niet rood uit. Bij de meeste zwembaden blijft de chloorlucht vaak nog aanwezig in badkleding, handdoek en je haar en huid. Dat kan irritatie geven. Voor speciale doelgroepen is zoutelektrolyse ideaal. Mensen komen er speciaal voor naar Norg om te zwemmen.”

Meer zwemlessen

Het aantal bezoekers in Norg blijft stabiel. ,,We hebben minder mensen die recreatief zwemmen”, stelt Veenema: ,,Maar dat compenseren we met groei in de zwemlessen. Ook worden therapiezwemmen, ‘ouder en kind’-zwemmen, aquasporten en zwangerschapszwemmen steeds populairder.” Uit onderzoeken komt volgens Veenema ook naar voren dat het Molenduinbad het goed doet met zijn horeca. ,,We willen de mensen bijvoorbeeld een lekkere kop koffie voorschotelen. Niet in een plastic beker, maar in een mooi kopje.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.