Molens desastreus voor Lofar

Agentschap Telecom bevestigt dat de vijftig geplande windmolens in de Drentse Monden desastreus uitpakken voor de megatelescoop Lofar van Astron.

Dat schrijft sterrenkundig instituut Astron in Dwingeloo aan minister Henk Kamp. Astron baseert zich hierbij op een gespreksverslag van een eerste overleg tussen Astron en het agentschap.

Opluchting

Een flinke opluchting voor Astron. De sterrenkundigen proberen het ministerie van Economische Zaken er al jaren van te overtuigen dat de windmolens die in de Drentse Veenkoloniën moeten komen een dramatische invloed op Lofar zullen hebben. Tot dusver noemt Kamp de risico’s voor Lofar ‘aanvaardbaar’.

In maart gaf Kamp het Agentschap Telecom opdracht nog eens goed naar de situatie te kijken. Officieel heeft het agentschap nog niets naar buiten gebracht, het onderzoek loopt nog. In een eerste gesprek tussen Astron en het agentschap worden de gevolgen van de windmolens echter al wel ‘desastreus’ genoemd, zo blijkt uit het gespreksverslag dat Agentschap Telecom opstelde.

‘Onderzoek nog bezig’

Het Agentschap Telecom wil nog niet reageren op de zienswijze van Astron. „Het onderzoek is nog bezig”, zegt woordvoerder Mirjam Zuurmeijer. „Halverwege de zomer publiceren we onze bevindingen.” Kamp wil in het najaar beslissen of de windmolen er wel of niet komen.

Honderd miljoen euro kostte Lofar. Zo’n zeventig procent hiervan werd door de Nederlandse overheid betaald. Ook Astron stak miljoenen in het project. Het resultaat is een netwerk van tientallen antennestations, verspreid over heel Europa. Wetenschappers van universiteiten in onder meer Ierland, Frankrijk en Duitsland werken samen en doen via Lofar onder meer onderzoek naar het ontstaan van het heelal.

Het wetenschappelijke gebruik van Lofar startte in 2010, in hetzelfde jaar dat de windmolens werden aangekondigd. Mocht het windpark worden gerealiseerd, zo schrijft Astron in haar zienswijze, dan leidt dat tot een desinvestering van honderd miljoen euro, een groot verlies van wetenschappelijk en economisch potentieel en ernstige reputatieschade voor Nederland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.