Molukse ouderen in Assen staan landelijk in schijnwerpers

Zorg voor mensen met dezelfde culturele achtergrond is in opkomst. Het Molukse Bunga Tjengke in Assen staat landelijk in de schijnwerpers.

De Molukse afdeling in ouderencentrum De Slingeborgh vierde vrijdag het eenjarig bestaan. Geheel in lijn met de Molukse traditie gebeurde dit met familie, vrienden en bekenden. Met een kerkdienst, muziek en hapjes.

‘Iedereen kijkt naar Bunga Tjengke’

Een volledig Molukse vleugel in een ouderencentrum is uniek in Nederland. Geregeld komen mensen van elders hun licht opsteken in Assen. ,,Iedereen kijkt naar Bunga Tjengke’’, zei Jeanny Vreeswijk Manusiwa van de Landelijke Stichting Molukse Ouderen.

Elders in het land zijn wel vormen van ouderenzorg voor Molukkers, maar altijd in combinatie met zorg voor Indische ouderen of kleinschalige, op zichzelf staande zorg. Assen heeft als eersteen tot dusver enige een aparte vleugel in een bestaand ouderencentrum.

‘Alle appartementen worden bewoond’

,,En het mooie is dat Interzorg zich vooraf niet druk heeft gemaakt over de vraag of de vleugel wel vol zou komen’’, zegt Vreeswijk Manusiwa. Bunga Tjengke begon met drie bewoners en inmiddels worden alle tien appartementen bewoond.

,,En het ruikt hier altijd heerlijk’’, aldus Arien Beelen van De Slingeborgh.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.