Monsterklus voor droge voeten

Meppel moet ook in de toekomst droge voeten houden. De plaatsing van een waterinlaatconstructie is een van de maatregelen.

Zo bereikte dinsdag het project waterberging Engelgaarde tussen Meppel en Ruinerwold een hoogtepunt. Met een mammoetkraan werd de 12 meter lange en 40.000 kilo wegende betonconstructie op de plaats gezet.

Primeur

In geval van hoog water kan via de waterinlaatconstructie liefst 240.000 kubieke liter water vanuit de Wold Aa naar naastgelegen landbouwgebieden stromen. Projectmanager Jaap Ruiter van waterschap Drents Overijsselse Delta keek gespannen toe bij de werkzaamheden. Hij had speciaal voor de megaklus zijn vakantie omgezet. De waterinlaat, die onder het fietspad richting recreatiegebied Engelgaarde net buiten Meppel ligt, is voor het waterschap een primeur. ,,Via deze constructie kunnen wij in geval van extreem hoog water landbouwgronden onder water zetten.”

Het gebied Engelgaarde aan de noordzijde van Meppel is door de provincie Drenthe aangewezen voor twee vormen van waterberging: een meebewegende en een gestuurde waterberging. ,,In het westelijke deel van het gebied gaat het waterpeil meebewegen met dat van de Wold Aa”, legt Ruiter uit. ,,Daar zijn in het gebied rond de snelweg A32 allerlei maatregelen genomen om het water de vrije loop te laten. Dat betekent dat de gronden in het Meppeler Wandelbos en de gronden van stichting Engelgaarde meerdere keren per jaar onder water zullen komen te staan.”

Gestuurde berging

De agrarische gronden aan de oostzijde van het plangebied, onder meer de plaats waar ook de waterinlaat is geplaatst, worden een gestuurde berging. ,,Die laten we dus alleen vol lopen wanneer dat echt nodig is. En die situatie doet zich maar eens in de zoveel jaren voor”, zegt Ruiter.

De waterbergingsmaatregelen moeten er voor zorgen dat bij hoog water het waterpeil in Meppel gemiddeld zo’n 10 centimeter zakt. ,,We kunnen straks rond Meppel liefst 500 miljoen liter water, goed voor 200.000 Olympische zwembaden, tijdelijk opslaan. En dat alles om een herhaling van 1998 toen Meppel onder water kwam te staan, te voorkomen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.