Monumentaal Drukkerijmuseum Meppel volgens strikte regels opgeknapt

Ontdaan van houtrot en voorzien van een nieuw verfje is Drukkerijmuseum Meppel geheel volgens de (strenge) regels voor Rijksmonumenten opgeknapt.

De Parel van Meppel, zoals de mensen van het museum het uit 1880 daterende pakhuis aan de Kleine Oever liefkozend noemen, is aan de buitenzijde flink onderhanden genomen. Schilder Barelds, die de klus uitvoerde, moest zich daarbij strikt houden aan de specificaties en regelgeving van de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed.

Luiken één voor één uit scharnieren gelicht

De karakteristieke luiken zijn één voor één uit de scharnieren gelicht. De rotte delen zijn verwijderd en vervangen. En weer geschilderd in de typische donker groene, bijna zwarte kleur, die door de genoemde rijksdienst wordt voorgeschreven. Kozijnen, deuren en dorpels kregen dezelfde behandeling. Omdat het weer zo nu en dan tegenzat en er iets meer houtrot aanwezig was dan gedacht, duurden de werkzaamheden wat langer.

,,Tien jaar geleden was het pand voor de laatste keer opgeknapt. Toen was er onvoldoende geld om al het houtwerk aan te pakken. Voor deze opknapbeurt hebben we telkens wat geld opzij gelegd. Ook kregen we wel wat subsidie, maar die was onvoldoende om de hele klus te bekostigen. Samen met ons gespaarde geld hadden we wél genoeg om al het schilderwerk te laten doen’’, zegt Marco Havers, woordvoerder van het museum.

Het Rijk bepaalt, maar betaalt niet

Dus het Rijk schrijft wel voor, maar betaalt niet? Havers lacht: ,,Jammer genoeg is dat zo. Het Rijk bepaalt hoe er moet worden gewerkt en welke RAL-nummers, die corresponderen met een bepaalde kleur, moeten worden gebruikt. Maar we bekostigen alles zelf.’’

De lateien, de verticaal gemetselde stenen boven ramen en deuren, werden voorzien van een nieuw laagje gele verf. De kozijnen zijn weer stralend wit en dat geldt evenzo voor de omlijstingen van de beide tuitgevels en die van het in 1911 gebouwde magazijn met plat dak. Het museum bestaat uit drie aanpalende monumentale panden.

Meer dan 30 jaar museum in oude pakhuis

In die panden is sinds 1986 Drukkerijmuseum Meppel gehuisvest. Daar wordt de geschiedenis van de boekdrukkunst verteld. De meeste drukpersen zijn nog in gebruik. Het museum wordt gerund door een veertigtal vrijwilligers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.