Moordbroer Marcos R.: Bang dat politiek figuur probeert in te spelen op individuele rechtszaak

De 32-jarige Marcos R. uit Hoogeveen zei donderdag aan het begin van de zitting bij het hof dat hij bang is dat een politiek figuur probeert in te spelen op de strafzaak over Drentse roofmoorden tegen hem en zijn oudere broer Admilson (33).

De Hoogevener doelt op een brief over veranderingen in de uitvoering van de straf levenslang die toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie in oktober 2016 stuurde aan de Tweede Kamer. Een dag later werd tegen de twee broers levenslang geëist. Tot een vonnis kwam het toen niet, omdat het gerechtshof vond dat meer onderzoek nodig was.

Geen enkel perspectief

De rechtbank in Assen oordeelde in 2015 dat de van drievoudige moord verdachte broers geen levenslang kan worden opgelegd, omdat de manier waarop de straf in Nederland werd uitgevoerd „op gespannen voet” staat met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Ook de Hoge Raad vond toen dat er tekortkomingen zaten in de uitvoering van levenslang in Nederland, omdat er geen enkel perspectief was op vrijlating.

In de zaak van de moordbroers ging het Openbaar Ministerie in beroep tegen het vonnis van de rechtbank. Eind oktober 2016 werd dat behandeld bij het gerechtshof. Op de avond voor de strafeis tegen de broers stuurde de staatssecretaris een brief naar de kamer.

 Daarin staat dat een speciaal adviescollege gaat bekijken of iemand die tot levenslang is veroordeeld, zich na 25 jaar detentie mag voorbereiden op een mogelijke terugkeer in de samenleving. De Hoge Raad heeft vrij recent geoordeeld dat levenslang daarmee wel voldoet aan het EVRM.

Marcos R.: Ik maak me een beetje zorgen

Donderdag wordt het hoger beroep tegen de broers afgerond. De raadsheer van het hof gaf Marcos R. donderdag de gelegenheid om nog iets te zeggen.

Hij zei: ,,Ik heb eigenlijk alles al gezegd wat ik wil zeggen. Misschien één dingetje. Ik maak me een beetje zorgen over de gang van zaken. Over Dijkhoff en zijn brief dat hij vergevorderd is met levenslang. Ik ben een beetje bang dat dat elkaar kan beïnvloeden, dat een politiek figuur probeert in te spelen op een individuele rechtszaak.”

Tegen de twee broers is donderdag opnieuw levenslang geëist. Het Hof in Leeuwarden doet donderdag 15 maart uitspraak

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.