Moordverdachten wilden snel rijk worden

De twee verdachten van de Drentse roofmoorden, de broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen, hadden snel en veel geld nodig. Ze zaten financieel aan de grond. ,,We wilden snel rijk worden, we wilden een miljoen.''

Bij de eerste roofmoord, op de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo, was de buit slechts 50 euro. ,,Omwille van de inhoud van zijn portemonnee met 50 euro is Smit om het leven gebracht'', constateerde de rechtbank dinsdag op de eerste dag van het proces tegen de beide broers.

Pincode
De twee gingen op zondagmiddag 4 november 2012 naar het Dwingelderveld. Daar troffen ze Berend Smit die er volgens beide broers ,,rijk uitzag en hij had een luxeauto''. Smit, die twee hondjes uitliet, werd door vijf kogels geraakt. Admilson was degene die vuurde. ,,We hebben hem nog gevraagd wat de pincode van zijn bankpasje was. Maar het was te laat, zeg maar'', verklaarde de jongste broer Marcos in de rechtszaal.

Het lichaam van Smit werd verborgen in een greppel, bedekt met takken en bladeren. Hij werd pas enkele dagen later, op woensdag, gevonden. Eén hondje gooiden de broers in een bladcontainer, waar het werd gevonden door voorbijgangers. Het tweede hondje vond zelf de weg naar huis terug.

Touringcar
Admilson (31) en Marcos R. (30) hadden voor de moord op Smit al meerdere overvallen en inbraken gepleegd om aan geld te komen. Een van de slachtoffers was een chauffeur van een touringcar, die door de twee werd beroofd en daarna door Admilson bijna werd doodgeschoten. Zijn jongere broer wist te voorkomen dat hij de trekker overhaalde. De chauffeur heeft echter nooit aangifte van gedaan, wat Persofficier van Justitie Pieter van Rest vreemd vindt.

Het Openbaar Ministerie houdt het tweetal ook verantwoordelijk voor de moord op het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo. Zij werden ruim een halfjaar na de moord op Smit gewurgd aangetroffen in hun woning.

Geboeid
Admilson R. verscheen dinsdag geboeid in de rechtbank. Persofficier van Justitie Pieter van Rest legt in het fragment hieronder uit waarom.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.