Motie SP Meppel over stembureaus referendum

De SP in de gemeenteraad van Meppel vindt dat de gemeente het aantal aanplakborden en stembureaus op peil moet houden met het oog op het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Dat vindt op 6 april plaats.

De fractie gaat deze kwestie donderdag aan de orde stellen in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Xander Topma gaat hierover een motie indienen.

Meppel is niet van plan om voor dit referendum alle 21 stembureaus te openen. De gemeente houdt het ditmaal bij tien locaties. Er wordt landelijk een zeer lage opkomast verwacht.

Topma: ,,Democratie werkt alleen als er voldoende mensen zijn die zich uitspreken in een stemming en als zij goed geïnformeerd zijn. Stembureaus in de buurt verhogen de opkomst en de legitimiteit van de uitslag. Aanplakborden geven de mogelijkheid om het publiek te informeren over verschillende standpunten. Het college moet hier niet lichtvaardig mee omgaan en de SP vindt dan ook dat we gewoon de borden moeten plaatsen en nu niet het aantal stembureaus moeten verminderen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.