'Motor van de klassieke muziek in Emmen' overleden

In het ziekenhuis in Nieuwegein is dinsdag Leo Leutscher overleden. Hij wordt gezien als de promotor van klassieke muziek in zijn vroegere woonplaats Emmen.

Leutscher, de laatste jaren woonachtig in Utrecht, was sinds augustus ernstig ziek. Hij leed aan een vorm van leukemie. Het navrante is dat Leutscher, die 65 jaar is geworden een dag na zijn overlijden is genomineerd voor de Oeuvre Cultuurprijs van de gemeente Emmen. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat met de familie wordt overlegd of de nominatie gehandhaafd moet blijven of niet.

Leo, volledige naam Leonard, Leutscher was in de vorige eeuw een begrip in Emmen. Hij gaf ruim 35 jaar luistercursussen in Emmen, met meer dan honderd cursisten per jaar. Eerst bij het Centrum voor de Kunsten (CQ) en de afgelopen jaren als zelfstandige via Het Luisterrijk. Aansluitend organiseerde hij jaarlijks een Componisten Special, die uitmondde in een festivalweek rond een componist. Ook schreef hij recensies over klassieke concerten in de toenmalige Emmer Courant.

Leutscher studeerde piano en muziektheorie aan Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was een aantal jaren als docent muziektheorie verbonden aan het conservatorium van Zwolle. Met het Orion Ensemble gaf hij veel concerten. Hij was een bevlogen componist, pianist en muziektheoreticus, maar vooral een tovenaar als het ging om educatie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.