Mountainbikeroute VAM officieel open: 'Die vlonder is het coolste wat ik tot nog toe heb gedaan!'

Zo’n vijftien mountainbikers hadden vrijdag de primeur: zij openden het mountainbikeparcours op de VAM-berg. Is ‘t wat? „Vooral nat.”

Nieuwe mtb-route is een strijd tegen de berg én het (regen)water
Lees verder

„De vlonder is het coolste wat ik tot nog toe heb gedaan!”, roept de jongste van het stel. „Ziet er veelbelovend uit!”, vindt fietsvader Richard Zwiers. Kritiekpuntje: „De boomwortels steken uit, die moeten nog weg”, vindt mountainbiketrainer Mike Wennink. En het is nat. Heel nat.

Vanaf maandag mag iedereen

Maar dat deert de echte mountainbiker nauwelijks. Anderhalf uur voor de officiële opening kreeg deze club mannen de primeur: als eerste fietsen zij over (een gedeelte van) het mountainbikeparcours op de VAM-berg. Na hun verkennende rondes verklaarde sportminister Bruno Bruins de route officieel voor geopend. Nouja, officieel: de route aan de voet van de berg is vanaf maandag voor iedereen toegankelijk.

Foto: Leonie Sinnema

De leden van ATB Beilen, WSV Emmen en de Bushbikers uit Sleen vertrokken ruim voor Bruins aankomst gezamenlijk uit Spier. „De parcoursbouwer kennende is het van hoogstaand niveau”, blikte Jeroen de Geus van WSV vooruit. „De Utrechtse Heuvelrug heeft de mooiste routes. Drenthe heeft minder klimmen, maar wel de natuur. Met deze nieuwe route komen we zeker bij de Heuvelrug in de buurt!” de Geus en zijn medetrainer bij WSV Wennink kijken uit naar de vlonder en de afdaling van de berg, die uitkomt bij de ‘rockgarden’.

‘Vallen en opstaan hoort erbij’

Bij die steentuin gaat het voor Jannes Gritter uit Beilen even mis. „De steen kwam net verkeerd tegen het voorwiel aan”, zegt Gritter. Hij kan nog lachen. ,,Zeker. Vallen en opstaan hoort erbij. We vallen allemaal nog wel eens.” Zijn verenigingsvrienden lachen.

Volgens de kenners is het een topparcours in wording, maar de baan moet nog wel ingereden worden. „De boomwortels moeten weg en de afwatering moet beter. We komen over een jaar wel terug”, zegt Lukas Geerts. Dat laatste is een grapje, Geerts werkt mee aan de opbouw van het parcours. „Ik ben er stiekem al overheen geweest.” Tot zover de primeur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.