Mountainbikers varen wel op Berend Botje Festival

Het ochtendprogramma van het Berend Botje Festival in Zuidlaren bestaat uit demonstraties van sportverenigingen. Goed voor het festival, goed voor de clubs.

Lodewijk van Heiden was negen jaar toen hij werd opgenomen in de Hollandse Zeemacht. Ergens rond het jaar 1782. Van Heiden zou het later in Rusland (níet Amerika) hebben geschopt tot opperbevelhebber van de tsaristische vloot. In Griekenland kreeg hij de koosnaam Bebe, omdat hij de Turken versloeg. In Drenthe zouden we daar Berend Botje van hebben gemaakt.

Tennisballen over de Brink

Tom Damhof is een jaar jonger dan zijn historische plaatsgenoot toen die aan zijn avonturen begon. Maar hij weet wel wat-ie wil: mountainbiken. ,,Hij is helemaal om’’, zegt moeder Tanja. Zondagochtend is het hart van Zuidlaren voor sportievelingen en de jeugd. Het ochtendprogramma van het Berend Botje Festival bestaat uit demonstraties van sport- en fitnessclubs. Zo staat Sem Schilt met autobanden te gooien, vliegen er tennisballen over de Brink en maken jonge mountainbikers kennis met de Dobberieders.

,,We zijn een club van volwassenen die toertochten rijden, en steeds meer jeugd’’, vertelt Dirk Wernik. ,,Zo’n ochtend helpt ons zeker weer aan nieuwe leden.’’ Hij staat bovenop een aanhanger. Aan beide zijden liggen stevige planken. Zo is op creatieve wijze een heuvel gebouwd. Een heel klein kuitenbijtertje. Tussen het praten door geeft Wernik de kinderen wat aanwijzingen. Tom is inmiddels afgestapt. Na de zomer begint-ie met zijn nieuwe hobby. Bij de fietsenmaker wordt een gele mountainbike voor hem opgeknapt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.