Musea Mensinge per direct dicht

Musea Havezate Mensinge en Landskeuken in Roden zijn per direct gesloten voor het publiek. Het bestuur van Landgoed Mensinge neemt deze stap, omdat de gemeente op korte termijn geen extra geld beschikbaar wil stellen.

De stichting verkeert in grote financiële nood. De schuld is opgelopen tot 15.000 euro. ,,Het water staat ons aan de lippen. Zonder extra geld kunnen we niet verder. Het perspectief is echter dat er niets veranderd. Daarom heeft het bestuur gehandeld en de havezate en de Landkeuken gesloten”, verklaart directeur Ids Dijkstra.

De bioscoop en het theater in de Winsinghhof, beide ook onderdeel van de stichting, blijven wel open. Voor evenementen en groepen op afspraak blijven de havezate en de Landkeuken wel toegankelijk. Het bestuur heeft volgende week een gesprek met cultuurwethouder Alex Wekema over de plotselinge sluiting van de musea op het landgoed.

De gemeente besloot vorige week tot een onderzoek naar de financiële situatie van Mensinge. Dat onderzoek moet nog beginnen. De gemeente Noordenveld wil de jaarlijkse bijdrage van 225.000 euro stapsgewijs terugdringen naar 118.000 euro. Volgens Dijkstra moet er juist geld bij om het hoofd boven water te kunnen houden. Een onderzoek onlangs wees uit dat er 125.000 euro per jaar extra nodig is.

Dijkema zegt dat de sluiting van de musea tijdelijk is. ,,Musea zijn er niet om dicht te houden. We willen eerst rust in de tent. Vooral voor onze 115 vrijwilligers.” Die heeft de directeur donderdag geïnformeerd over het besluit. ,,Dat was best emotioneel, maar er was begrip. ”

De ruim honderd vrijwilligers werden aangestuurd door een betaalde coördinator, die voor halve baan op de loonlijst staat. Dijkstra: ,,Dat is bijna niet te doen. De coördinator is afgehaakt en de functie is nog niet vervuld.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.