Museum Havezathe Mensinge Roden gaat snel weer open

Museum Havezathe Mensinge gaat zo snel mogelijk weer open. Gemeente Noordenveld en het bestuur van het Mensingecomplex hebben dat afgesproken.

Tegelijk wordt haast gemaakt met een onderzoek dat de gemeente instelt naar de mogelijkheden om het museum een toekomst te geven, ondanks een bezuiniging op de subsidie. Het museumcomplex waar het museum samen met De Landskeuken en het aanpalende theater/bioscoop Winsinghhof onder valt dreigt financieel ten onder te gaan.

Daarom heeft het bestuur van het Mensingecomplex gevraagd om een verhoging van de subsidie met 125.000 euro tot 350.000 euro. De gemeente heeft juist besloten de bestaande subsidie van 225.000 euro terug te brengen naar 188.000. Omdat er nu al een tekort is heeft het bestuur besloten het museum vooralsnog te sluiten.

Onvrede

Wethouder Alex Wekema was slecht te spreken over die actie, omdat het open houden van het museum voorwaarde is voor de gemeentelijke bijdrage.

De situatie leek af te stevenen op een grimmige botsing tussen gemeente en bestuur. Maandagavond werd daarom in beslotenheid de gemeenteraad geïnformeerd over de ontstane situatie. Volgens Wekema hebben enkele vrijwilligers van het Mensingecomplex daar hun verhaal gehouden en was het daarom achter gesloten deuren. De fractie van Groen Noordenveld stapte uit onvrede over de gang van zaken uit de vergadering.

Voorzitter Ton Driessen en de wethouder melden nu dat de neuzen dezelfde kant op staan, en er gezamenlijk geprobeerd wordt om het complex financieel en organisatorisch een gezonde toekomst te geven. Volgens Driessen is al uitgerekend dat dat niet kan op de huidige manier. Uit eigen onderzoek blijkt al dat er veel en goed werk wordt verzet voor erg weinig geld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.