Museum huize Venendal opent op plek van De 5000 Morgen

Het ‘museum met die aparte naam’ is er inmiddels al twee jaar uit. Sinds De 5000 Morgen naar de bibliotheek verhuisde, stond het monumentale pand aan de Hoofdstraat 9 in Hoogeveen leeg.

Maar nu treffen we opeens, in sierlijke, goudkleurige letters aangebracht, de naam ‘huize Venendal’ op de ruiten in de voorgevel. Er komt zowaar weer leven in het gebouw, waarvan het oudste deel uit 1642 dateert.

‘Een museum en méér’

Er komt opnieuw een museum voor beeldende kunst in het pand. ,,Een museum en méér”, specificeert Ivo Winnubst. Huize Venendal is, zeg maar: een verzamelnaam. De kunstenaar uit Elim, die in zijn woonplaats galerie Afterdaan runt, is een van de drijvende krachten. Winnubst is ook een van de organisatoren van de jaarlijkse Kunstroute Hoogeveen. Het viel hem naar eigen zeggen dan ook niet zwaar een namenlijst van inmiddels zo’n zestig kunstenaars aan te leggen die in huize Venendal hun werk zouden kunnen laten zien. ,,Kunstenaars uit de regio maar ook elders in Nederland.” Zaterdag 16 december is de officiële opening en dan start meteen de eerste expositie. Die duurt tot eind februari. Er zijn werken te zien van Wim Blom, Wout Wachtmeester, Joss Jansen, Walda Mees, Anne Hoogland en Ivo Winnubst zelf. ,,Vier schilders, een glaskunstenaar en een beeldhouwster”, vat de inwoner van Elim samen.

Te groot voor alleen zoons Loman

Hoofdstraat 9 was van de gemeente Hoogeveen. Vorig jaar zomer kocht de gepensioneerde Hoogeveense juwelier Rinus Loman het pand. Zijn zoons Mans en Raimon houden er inmiddels kantoor met hun recruitmentbureau: een soort uitzendbureau, maar dan voor langere-termijnwerk. Maar het gebouw is veel te groot voor hen alleen. Tijdens de laatste editie van de Kunstroute Hoogeveen raakte Loman sr. in gesprek met een van de deelnemende schilders: Joss Jansen. Daarna ging het balletje snel rollen. Behalve Ivo Winnubst schoof ook Kristian Kreeft aan, die in Hattem conservator is van het Voerman Museum. Deze drie initiatiefnemers krijgen hulp van Raimon Loman.

Recepties en kleinschaliger bruiloften

Maar huize Venendal moet dus meer worden dan alleen een nieuw museum. Winnubst: ,,We denken ook aan vergaderingen, recepties en kleinschaliger bruiloften. Wie weet nog een winkeltje, zodat huize Venendal op termijn kostendekkend wordt. We voelen er niet voor entree te heffen, maar op die manier zou er toch wat geld binnenkomen. Laat het een leuk, bruisend pand worden.” Kreeft wil onderzoeken of grotere musea misschien stukken in bruikleen willen afstaan.

Naam ontleend aan landgoed Venendal

De naam Venendal is ontleend aan landgoed Venendal, waar het bijna vier eeuwen oude pand deel van uitmaakte. Het monument verkeert in goede staat, verzekeren de drie heren. Een verbouwing is niet nodig. Zeker de in 2001 gereedgekomen uitbouw aan de achterzijde, met royale lichtinval dankzij de grote raampartijen, leent zich uitstekend voor tentoonstellingen van schilderijen. Op termijn kan ook de verdieping van het pand dienst doen als expositieruimte, maar in eerste instantie blijft huize Venendal beperkt tot de begane grond.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.