Museumweekend: wat is er te doen in Drenthe?

Van 16 tot en met 24 april is het officieel de nationale museumweek, maar vooral tijdens het afsluitende museumweekend (23 en 24 april) worden er op veel plekken extra activiteiten en kortingen georganiseerd. Een overzicht van deelnemende Drentse musea.

Drents museum Assen
Het Drents Museum is tijdens het museumweekend voor de helft van de prijs te bezoeken. Ook is er dan een ‘maya-expert’ aanwezig, die je „mee op reis neemt door de jungle van Midden-Amerika”, aldus het museum. Verder zijn er in het weekend verhalenvertellers aanwezig en en kunnen volwassenen gratis lezingen bijwonen.

Gevangenismuseum Veenhuizen
Het gevangenismuseum volgt de formule van het Drents Museum: 50 procent korting op de entree en een paar extra activiteiten. Zo zijn er ‘estafettegidsen’ aanwezig, waardoor bezoekers van gids naar gids kunnen lopen en zijn er draaidemonstraties in de authentieke elektriciteitscentrale.

Kindermuseum Roden
Ook het kindermuseum halveert de entreekosten en organiseert zaterdag een workshop met een beeldend kunstenaar. Zondag is door het museum uitgeroepen tot molendag; bezoekers kunnen dan wind- en draaimolentjes maken.

Het Hunebeddencentrum in Borger
Het Hunebeddencentrum verstopt tijdens de museumweek gouden molentjes. Het vinden van zo’n molentje is goed voor een verrassing, aldus het centrum. Daarnaast is er elke dag een rondleiding met gids. Toevallig is zondag ook de Europese dag van de Megalitische cultuur, waarbij hunnebedden centraal staan. Daarom organiseert het centrum een wandel- en een fietstocht met gids.

Stedelijk Museum Coevorden
Het stedelijk museum geeft tijdens het museumweekend 50 procent korting op de entree en organiseert op de zondag rondleidingen in het kasteel van Coevorden, in het kader van de tentoonstelling ‘Grenzeloos straffen’. Het kasteel fungeerde als de eerste gevangenis van Drenthe, compleet met martelkamer, volgens het museum.

De Koloniehof in Frederiksoord
De koloniehof opent op zaterdag zijn beeldentuinexpositie met als thema koloniekunst. Verder is er in het weekend op beide dagen een verhalenwandeling waarbij gidsen onder meer vertellen over monumentale gebouwen in het gebied.

Miramar Zeemuseum in Vledder
Tijdens het museumweekend biedt het Miramar Zeemuseum één euro korting op de entreeprijs en is er op beide dagen een rondleiding door de expositie ‘O’Hanlons Rariteiten’. Zondag is er ook een lezing van schrijver Redmond O’Hanlon zelf. Die is inmiddels echter wel uitverkocht.

Oermuseum in Diever
Bij het Oermuseum wordt zondag een workshop pottenbakken georganiseerd. „Een beetje Drenth was in die tijd niet alleen een hunebedbouwer, maar ook een vaardig pottenbakker. De meeste potten hebben het niet overleefd. Tijd om nieuwe te maken”, aldus het museum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.