NAM gaat boren in Drenthe

De NAM gaat naar gas boren onder de Asser woonwijk Marsdijk en het dorp Loon. De boring staat gepland voor oktober en november.

Het gasveld strekt zich uit onder deelgebieden de Kleuven, de Stoep en de Messchen in Marsdijk, de dorpen Loon en Taarlo, met een uitloper naar Kampsheide in de gemeente Aa en Hunze. Het grootste gasvolume verwacht de NAM onder Loon op een diepte van 3000 meter.

Locatie

De boring wordt verricht vanaf de locatie Vries-1 aan Het Kleuvenveld in Assen. De werkzaamheden beginnen al vrij snel na de zomer met de voorbereiding op de locatie. De boortoren wordt met trucks aangevoerd, de opbouw duurt enkele dagen. Het boren om vast te stellen hoe veel gas zich in het veld bevindt, duurt waarschijnlijk twee maanden. Wanneer voldoende gas wordt gevonden, wordt een definitieve installatie geplaatst en de productie opgestart.

De NAM is in de eigen vestigingsplaats bijzonder actief. In de Drentse hoofdstad heeft zij al vier velden in gebruik: gasveld Vries aan de noordkant, veld Assen aan de noordwestkant, veld Witten in het zuidwesten en veld Eleveld-Noord aan de zuidoostkant. Onlangs werd nog gas aangetroffen onder het eigen hoofdkantoor aan de Schepersmaat.

Bevingen

Het nieuw aan te boren veld onder Marsdijk heet Vries-Zuid-Zuid. Het valt onder het gaswinningsgebied Vries, dat zich uitstrekt tot in de gemeente Tynaarlo. De deel van het gasveld is in een apart blok al in productie genomen in de jaren 1976–1989. Met de nieuwe boring moet het overgebleven deel worden geëxploiteerd.

B en W van Assen hebben bij de eerdere uitbreiding van activiteiten bij Eleveld hun ongerustheid uitgesproken over de gaswinning onder de stad. Eleveld staat bekend als aardbevingsgevoelig. Inwoners van Assen en omgeving zijn al enkele keren opgeschrikt door lichte bevingen.

Omwonenden van het nieuwe veld worden maandag 29 juni geïnformeerd. Wanneer de toren is opgebouwd, volgt nog een open dag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe