Assen heeft geen lijst met kwetsbare gebouwen ingediend bij de NAM, terwijl het gasbedrijf daar wel nadrukkelijk om vroeg. GroenLinks is verbaasd en wil weten waarom niet.

In de brief die minister van Economische Zaken en Klimaat Bas van ’t Wout (VVD) vorige week stuurde aan zes Drentse gemeenten, waarin hij uitlegt dat de gaswinning in de kleine Drentse velden moet doorgaan, schrijft hij dat Assen niet gereageerd heeft op verzoeken van de NAM om een lijst met gevoelige gebouwen op te stellen.

Opvallend

Opvallend, vindt de GroenLinks-fractie, helemaal omdat de minister eerder van de Raad van State een aantal zaken in het winningsplan moest verbeteren. Zo moest de NAM in overleg met gemeenten een selectie zou maken van bouwwerken die gevoelig zijn voor bodembeweging als gevolg van de gaswinning uit de velden Eleveld en Vries-Zuid.

Maar contact met Assen hierover bleek een onmogelijke opgave, schrijft Van ’t Wout. Hij past daarom de voorschriften aan: gemeenten worden voortaan geraadpleegd over kwetsbare gebouwen in plaats van dat in overleg wordt getreden. Reageert een gemeente niet, dan betekent dat geen ‘onoverkomelijke horde’ voor het gaswinningsplan.

Wat is het doel van deze lijst?

GroenLinks wil nu weten waarom Assen een dergelijke lijst niet heeft opgesteld. Overigens is het de partij onduidelijk wat het doel van deze lijst precies is. „Daarom vragen we er ook naar. Ik denk dat deze lijst nodig is in de belangenafweging voor het winningsplan. Maar zeker weet ik het niet”, zegt fractievoorzitter Hans Marskamp. Deze krant vroeg de gemeente Assen eerder deze week al om uitleg. De gemeente liet weten volgende week met een officiële reactie te komen.

De gemeenteraden van Tynaarlo, Assen, Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Noordenveld en Westerveld riepen de minister eerder dit jaar op om de gaswinning in de elf kleine Westerveld-gasvelden stop te zetten. Nu blijkt dat de minister dat geenszins van plan is, beraden de zes Drentse gemeenten zich op vervolgstappen om de gaswinning alsnog een halt toe te kunnen roepen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe