NAM mag nieuwe put in ‘Vries-Zuid’ gebruiken

De NAM mag aardgas winnen uit de nieuwe Vries-10 put. Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer bevestigd.

Volgens de minister past de winning uit de nieuwe Vries-10 put binnen het bestaande winningsplan voor het gasveld. Voor dit plan konden omwonenden, gemeenten en provincies zienswijzen indienen. Een eerdere put in het gasveld ‘Vries-Zuid’ werd uit gebruik genomen, omdat er te veel water mee naar boven kwam.

Twee jaar

In de brief stelt minister Kamp dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de nieuwe put heeft gecontroleerd: "SodM heeft geconstateerd dat de grenzen van het winningsplan met het in gebruik nemen van put Vries-10 de komende twee jaar naar verwachting niet zullen worden overschreden." Omdat het winningsplan in de tussentijd is vernieuwd, stelt Kamp dat de put na de twee jaar ook nog mag worden gebruikt.

Eerder is gebleken dat gaswinning in het gebied Vries-Zuid kan leiden tot aardbevingen. Volgens de NAM valt dit gasveld in de laagste categorie voor aardbevingsrisico, maar de maatschappij geeft toe dat bevingen nooit uit zijn te sluiten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.