NAM start zaterdag met oliewinning in Schoonebeek

De NAM begint zaterdag weer met olie winnen in Schoonebeek. Het bedrijf legt het verzoek van de Tweede Kamer om de herstart van de werkzaamheden nog een paar maanden uit te stellen naast zich neer.

,,We hebben gesproken met verschillende belanghebbenden, onder andere over de werkgelegenheid in Zuidoost-Drenthe’’, zegt NAM-directeur Gerald Schotman. ,,Alles overwegend gaan we de productie hervatten, waarbij ik nadrukkelijk de Kamerleden die bij het debat (donderdag, red) betrokken waren, uitnodig om ook met ons in gesprek te gaan.’’

De oliewinning lag stil sinds april 2015, vanwege een lek in de pijpleiding die het vrijkomende afvalwater van Drenthe naar Twente verplaatst. De NAM heeft een nieuwe leiding aangelegd en Staatstoezicht op de Mijnen heeft goedkeuring verleent om de buis in gebruik te nemen. Donderdag voerde de Kamer een debat met minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) die geen reden zag om de herstart van de oliewinning nog langer uit te stellen. De Kamerleden deden vervolgens een moreel beroep op de NAM om in ieder geval een onderzoek naar alternatieve verwerkingsmethoden voor het afvalwater nog af te wachten. De resultaten worden aan het einde van het jaar verwacht.

In Twente is veel protest tegen de oliewinning. De provincie Overijssel verzocht minister Kamp eerder deze week om het injecteren van het afvalwater in de Twentse bodem door de NAM niet langer toe te staan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.