NK vuistbijl maken: ‘Je bent niet zomaar een neanderthaler!’ (+video)

De vuistbijl: honderdduizenden jaren geleden werd 'ie van generatie op generatie gebruikt om prooien mee te doden en te slachten. Anno 2017 is er in Diever een heus NK.

Tik, tik, tik, pets! Rondom de schoenen van Ernest Mols vallen scherven vuursteen op een stapel. Hij zit in een van de twee witte tenten die op de Brink zijn gezet. Voor de winst doet de drievoudig Nederlands kampioen dit jaar niet mee. ,,Ik moet de anderen ook een keer een kans geven”, grapt hij. Dat er niets voor hem op het spel staat geeft hem de ruimte om het toegestroomde publiek over het ambacht te vertellen én om andere deelnemers te helpen.

Karteltjes voor het slachten

Er wordt gewerkt met vuursteen uit Frankrijk en Denemarken. Deelnemer Christine Mellema uit Hoogersmilde legt uit dat het Nederlandse steen vaak te hard is, omdat dat niet diep genoeg in de grond ligt. De kunst is om per slagbeurt steeds hele fijne scherven van het steen te tikken en zo een mooie puntige vorm te creëren, liefst niet met een spekgladde rand. ,,Een goede vuistbijl heeft kleine kartels, die kon je goed gebruiken bij het slachten”, legt jurylid Jaap Beuker uit.

‘Een flinke klap, het is je kind niet.’

Mellema maakt gretig gebruik van de hulp van buurman Mols. ,,Waar moet ik nu slaan?” vraagt ze. ,,Als je je vinger hier onder houdt, kun je hier je volgende klap doen”, wijst Mols haar aan. Ze slaat. Tik, tik, pets! Vlak voor ze een volgende slag op dezelfde plek wil maken, houdt Mols haar tegen. ,,Ho, stop! Nu eerst kijken en dan draaien.” Samen bestuderen ze het stuk steen op haar schoot. Mols legt zijn hand op de vuursteen en drukt die tegen het bovenbeen van zijn ‘leerling’. ,,Hou ‘m op je been, zo. En dan sla je hier, een flinke klap. Het is niet je kind.” Mellema lacht en doet opnieuw een poging. ,,Ja, je bent niet zomaar een neanderthaler!” roept een man die toekijkt.

Tot elkaar veroordeeld

Het mag dan wel een kampioenschap zijn, van een gespannen sfeer is allerminst sprake. Ook in de andere tent helpen de deelnemers elkaar. ,,Ach, in de prehistorie werden mensen ook tot elkaar veroordeeld hè”, zegt Anne ten Brink terwijl hij zijn buurman Henk Paas aanstoot. ,,Dan móest je wel samenwerken om een mammoet om te leggen.” Rondom de voeten van Paas liggen niet alleen scherven, ook druppels bloed vallen op het zeil onder hem. De randen van de vuursteenpunten zijn vlijmscherp. ,,Ik vergeet wel eens een leren lapje in m’n hand te leggen.” Volgens Mols, die even bij de buren is komen buurten, hoort een beetje bloed er soms bij. Hij lacht. ,,Kunnen we zijn dna checken, eens kijken hoeveel neanderthalerbloed er nog in zit.”

En de winnaar is..

En neanderthalerbloed of niet, de vuistbijl van Assenaar Henk Paas lijkt het meest op het prehistorische slachtwerktuig. Zijn gewonnen trofee is een gouden hakbijl. En hoewel Paas zijn zinnen had gezet op de trofee van vorig jaar, een zakmes, komt een bijl ook prima van pas. ,,Ik heb nog een flinke bos hout voor de deur liggen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.