NOS zendt herdenking van de bevrijding van Kamp Westerbork live uit op 'bevrijdingsdag' 11 april

Het kampterrein bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De herdenking van de bevrijding van Kamp Westerbork wordt zondag 11 april live uitgezonden door de NOS.

Het was vorig jaar 75 jaar geleden dat Kamp Westerbork werd bevrijd. De geplande herdenkingsbijeenkomst werd toen vanwege de coronamaatregelen helemaal afgeblazen. Dit jaar gaat de ceremonie wel door, zij het zonder publiek.

Tijdens de herdenkingsceremonie zijn er onder andere bijdragen van kamp- en onderduikoverlevenden Virrie de Vries Robles, Eva Weyl en Hans Dresden, rabbijn Ies Vorst en leerlingen van het Technasium Assen. Muzikale intermezzo’s komen onder meer van het Romeny Jag Ensemble. De bijeenkomst wordt afgesloten met twee minuten stilte en een kranslegging.

De uitzending is op 11 april van 10.50 tot 12.00 uur op NPO 1.

Speciale avonduitzending

Ook is die dag een avonduitzending (19.22 - 20.48 uur, NPO 2) waarin Herman van der Zandt met een gast terugblikt op de herdenking en dieper ingaat op de bevrijding van het kamp. Toen de Canadese bevrijders Kamp Westerbork binnenreden was de Duitse bewaking al weg, maar bevonden zich nog 876 gevangenen in het kamp.

Verder in het programma een reportage met de zoon van één van de zusjes Brilleslijper, de joodse zussen in het verzet uit het boek ‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen. De zoon bezoekt kamp Westerbork. Zijn moeder en tante werden met het laatste transport van Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Beide zussen overleefden de oorlog.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe