Na 1,5 jaar stilstand zal molen De Juffer in Gasselternijveen eindelijk weer draaien

Molen De Juffer in Gasselternijveen stond bijna 1,5 jaar stil vanwege een landelijk probleem met onveilige wieken. Vandaag zijn molenbouwers begonnen met de hersteloperatie.

Fred Mijnhart - één van de vier molenaars van De Juffer - kijkt dinsdag de hele dag toe hoe twee mannen van Vaags Meester Molenmakers het hekwerk van de wieken afhalen.

„Die vier zwarte balken die de wieken vormen, noem je roeden”, legt hij uit. „Ze halen eerst al het hekwerk van die roeden af. Als de roeden helemaal kaal zijn, komt een hijskraan ze eruit tillen. De vier roeden worden dan vervangen voor twee lange.”

Bouten van de askop liepen los

De Juffer is de enige molen in Drenthe die werd ‘getroffen’ door het landelijke probleem met onveilige wieken. Wat was er ook alweer aan de hand?

In februari 2017 ontdekte een molenaar in Haasdrecht dat de bouten van de askop van zijn molen losliepen. Het bleek om een molen te gaan met vier deelbare roeden. Dat is een relatief nieuwe constructie, want de meeste molens in Nederland zijn gebouwd van twee lange roeden.

Al snel werd besloten dat alle molens met deze nieuwe constructie moesten worden stilgelegd. Het ministerie besloot dat ze weer uit twee lange roeden moesten bestaan, om te voorkomen dat wieken zouden kunnen losschieten.

‘Het is heerlijk dat hij weer gaat draaien’

Na lang wachten is De Juffer eindelijk aan de beurt om hersteld te worden. Dat heeft onder andere lang geduurd omdat er niet veel molenbouwers in Nederland zijn en omdat de molens van beroepsmolenaars voorrang hadden.

„Het is heerlijk dat hij weer gaat draaien”, zegt Mijnhart. „Zo’n molen trekt meer publiek dan een stilstaande molen!”

De draaiende molen zal straks weer te bewonderen zijn op woensdag (13.00 - 15.00 uur) en zaterdag (10.00 - 14.00 uur).

Molen draait tijdens Oostermoerfeest

De molenaars van de molen in Gasselternijveen zijn ook blij dat de molen draait als het Oostermoerfeest 17 juli begint. „Het feest is hier maar één keer in de tien jaar. Het is toch mooi dat De Juffer kan meedoen met de feestvreugde in het dorp. De molen staat toch een beetje symbool voor het dorp.”

Naar verwachting zijn de molenmakers nog tot en met volgende week bezig met de werkzaamheden. Op 21 juni wordt de molen feestelijk heropend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.