Na 71 jaar eerbetoon aan parachutisten Westdorp

Op de kop af 71 jaar nadat ze sneuvelden in een gevecht met de Duitsers, krijgt Westdorp een monument ter nagedachtenis aan drie Franse SAS-parachutisten.

Vrijdag om 10.30 uur is het zover. Dan wordt een grote zwerfkei met plaat onthuld waarop de namen van de slachtoffers staan. Stichting Herdenking Landing Franse Parachutisten zorgt voor dit eerbetoon. ,,We hadden nog wat geld over van vorig jaar en de gemeente Borger-Odoorn heeft er wat bij gedaan’’, legt secretaris Henk Brink van de stichting uit.

Alain Levaseur is als bijzondere gast getuige van de onthulling van het monument aan de Schoonloërstraat ter hoogte van de plek des onheils. Zijn broer Serge was een van de slachtoffers. Hij nam kort voor het eind van de oorlog deel aan de grootscheepse ‘Operatie Amherst’ waar zevenhonderd Franse parachutisten bij betrokken waren. Van de vijftien die bij Westdorp landden, raakten ook nog vier gewond.

Alain Levaseur maakt deel uit van een gezelschap Franse nabestaanden dat een tweedaagse toer maakt langs gedenkwaardige plekken in Drenthe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.