Na RIVM-rapport wil Progressief Westerveld lelietelers en omwonenden snel weer om de tafel

Politiek, omwonenden van lelievelden en de telers in Westerveld moeten snel weer met elkaar om de tafel. Dat stelt Anke Oosterhuis van Progressief Westerveld.

Oosterhuis, fractievoorzitter van Progressief Westerveld (PW) in de gemeenteraad, reageert op het RIVM-rapport Gezondheidsverkenning omwonenden van landbouwpercelen. In Westerveld maar ook in Midden-Drenthe is er al jaren veel weerstand tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in met name de bollenteelt. Omwonenden zijn bang dat ze ziek worden van het gif.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft de gezondheidseffecten de afgelopen jaren onderzocht. De studie heeft geen duidelijke verbanden tussen gezondheid en de nabijheid van landbouwpercelen aangetoond.

‘Geen verrassende conclusie’

PW vindt die conclusie niet verrassend. In februari is op een symposium in het provinciehuis in Assen al gewaarschuwd dat het onderzoek geen ‘rechtstreeks en helder verband’ aan het licht zou brengen, aldus de partij. ,,Na het uitkomen van het rapport hebben wij zelf contact gezocht met de onderzoekers”, vertelt Oosterhuis. ,,Het is een verkennend onderzoek geweest, waaruit geen definitieve conclusies kunnen en mogen worden getrokken. Niet in het algemeen en niet voor specifieke teelten en locaties.”

‘Ongenuanceerde berichten’ in media

PW heeft zich geërgerd aan ‘ongenuanceerde berichten’ in de media, die er op neerkwamen dat het dus allemaal zo’n vaart niet loopt met de gezondheidseffecten van de bestrijdingsmiddelen. De komende jaren is er nog vervolgonderzoek. Laten we de uitkomsten daarvan eerst eens afwachten en niet nu al roepen om bijvoorbeeld soepeler regels voor de lelietelers, stelt Oosterhuis.

Ze vindt het wel een geschikt moment voor politiek, telers en omwonenden om weer de koppen bij elkaar te steken. Eerder overleg verliep uiterst moeizaam.

Wethouder Progressief Westerveld gaat over lelieteelt

Oosterhuis: ,,Dit wilde mijn partij sowieso al. Het staat ook in het bestuursakkoord van dit college van b en w.” Bij de raadsverkiezing in maart sleepte PW de meeste stemmen in de wacht, resulterend in een wethouderszetel. PW-wethouder Wilfried de Jong heeft de lelieteelt in portefeuille.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.