Na de brand bij Ko-Bus in Zeijerveen: 'Dit is zijn levenswerk, hij is kapot'

Eigenaar Evert Koops van de zorgboerderij Ko-Bus staat er verslagen bij. Een brand verwoestte de boerderij donderdagavond grotendeels.

,,Ik heb de hele nacht niet geslapen. Ik moet nu eerst alles regelen voor de kinderen en de medewerkers”, zegt Koops die met dikke ogen rond het afgebrande pand loopt.

Acht kinderen overgebracht naar Zuidvelde

De acht kinderen met een beperking die er woonden, zijn overgebracht naar een zorginstelling in Zuidvelde. Maar daar kunnen ze niet blijven, er is te weinig plek. Zoon Jeroen Koops zegt dat zijn vader er doorheen zit: “Dit is zijn levenswerk. Hij is kapot.”

Ze zijn binnen geweest, van wat er nog over is. Het achterste deel, de plek waar de kinderen sliepen, is helemaal verwoest. Jeroen: ,,En voor staat het helemaal blank door het blussen."

Medewerkers: ''Weten jullie wat je gaat doen vandaag?''

Jonge medewerkers van Ko-bus staan ook bij de smeulende resten. Weten jullie wat je gaat doen vandaag?” Er wordt gevraagd naar de dieren: ze hebben het allemaal overleefd. ,,Nou dan ga ik de kippen voeren”, zegt iemand.

Bulten riet, tussen het nog steeds rokende puin zijn vrijdagochtend kleurige kledingstukken en andere persoonlijke spullen te zien. De golden retriever van de familie Koops trippelt door de resten, likt wat bluswater op en haalt een aaitje bij de aangeslagen medewerkers.

''Mijn kleinzoon is alles kwijt, hij heeft niet eens een jas''

Een man uit Smilde kan het niet geloven. ,,Mijn kleinzoon van 11 woonde hier net sinds december. Hij is alles kwijt, hij heeft niet eens een jas.'' Hij vreest voor wat de brand met zijn kleinzoon doet. ,,Hij begon hier net een beetje te wennen. Hij kon hier buitenspelen zonder gevaar van verkeer en zelf naar zijn vrienden toe. Dit zal een grote impact op hem hebben.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.