Na eerste testdag fontein: is dit alles?

De fontein op de Brink spoot vrijdag voor het eerst water. Daarmee is de herinrichting van het plein voltooid en rijst de vraag: voldoet de nieuwe aanwinst aan de verwachtingen?

Die waren hooggespannen op de redactie van Dagblad van het Noorden. Een jaar lang werd de ontwikkeling van de Brink gevolgd vanuit het pand op dit plein. Naar het laatste onderdeel, de fontein, werd reikhalzend uitgekeken. En vrijdag, tijdens de ochtendvergadering spoot die voor het eerst.

Uniek in Nederland

Is dit alles? Wat waterstraaltjes spetteren amper een meter op de grijze stenen en reiken niet hoger dan de knie. Echt imponerend is de fontein niet te noemen. En dat terwijl de fontein de blikvanger van de nieuwe Brink moet worden.

Het plein ging het afgelopen jaar op de schop. Muurtjes en bomen verdwenen, paden op de Brink werden logischer aangelegd en het ontstane plein werd voetgangersgebied. Alles om bezoekers van het Drents Museum de stad in te trekken. Kosten: meer dan 800.000 euro. Een fontein met horizontale spuiters, uniek in Nederland, dient als toef op de taart.

De eerste waterstralen

Maar toen die horizontale fontein voor het eerst spoot, viel het resultaat nogal tegen. ,,Dit is nog niet het eindresultaat’’, zegt servicemonteur Peter Repkes van Aquaco uit Elst in Gelderland. ,,De architect gaat de boel dinsdag nog afstellen.’’ Repkes zorgt ervoor dat de spuiters het straks allemaal even goed doen, zodat de architect op afstand de waterstralen kan inregelen.

De straaltjes kunnen theoretisch het einde van het grijze steen halen. ,,Als we hem heel hard zetten’’, zegt Repkes. Al denkt hij niet dat dit de bedoeling is, omdat het water dan door het gootje over het plein stroomt. Zelf had hij het muurtje iets hoger gemaakt, zodat de spuiters op heuphoogte zouden zitten. Dan krijg je toch meer effect. Maar, zegt Repkes: ,,Soms hoeft een fontein niet veel water te hebben. Bij Rosada Factory Outlet Center hebben ze een fonteintje dat zo hoog komt’’, en Repkes houdt z’n hand net boven de knie. ,,Daar zitten altijd mensen. Geloof me, bij deze fontein zit het met mooi weer ook gewoon vol. De ijscowinkel profiteert vast.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.