De weg er naartoe is er één vol tegenslag, maar inmiddels gelooft basisschooldirecteur José Wolters er weer in: volgend jaar zomer staat in Roden een gloednieuwe basisschool De Marke.

,,Maximaal twee jaar zouden we in het noodgebouw zitten. Inmiddels is dat ruim twee jaar het geval en de nieuwbouw staat er nog niet”, vertelt basisschooldirecteur José Wolters van obs De Marke in Roden. Eind 2018 moesten de leerlingen van De Marke plotseling hun oude gebouw verlaten omdat de fundering verzakt en dus onveilig was. De school nieuw bouwen op de oude locatie bleek de beste oplossing. Maar toen volgde een forse portie pech: ,,Vleermuizen, stikstof, een nieuwe bouwprocedure...” , somt Wolters op.

‘Ik denk voor het eerst: we gaan het redden’

,,Ik heb lange tijd gedacht: volgend jaar zomer gaan we ook niet halen. Maar iedereen zit erbovenop. Nu denk ik voor het eerst: we gaan het redden.” Om het strakke tijdpad inderdaad te kunnen halen moet de gemeenteraad van Noordenveld woensdagavond een positief oordeel vellen over het voorlopig ontwerp en de bijbehorende kosten.

Die vallen door de aanpassing van landelijke regelgeving een stuk hoger uit. Om wat voor bouwbudget het nu precies gaat is niet duidelijk. De gemeente houdt dat in het midden om de aanbestedingsprocedure niet te frustreren. Om toch zo dicht mogelijk in de buurt van het oude budget te blijven moesten de gebruikers, behalve de basisschool ook kinderopvang KidsCasa, ruimte inleveren.

‘Mooie, lichte school’

Wolters is blij met het ontwerp dat nu voorligt: ,,Als ik het gebouw zie denk ik: dat past bij ons. Het is een heel mooie, lichte school die gebouwd gaat worden.” Toch heeft ze wel zorgen. ,,Twee jaar geleden was onze prognose 240 leerlingen. Doordat we zo lang in het noodgebouw zaten zijn dat er nu 210. Als we eerder hadden kunnen bouwen hadden we meer leerlingen gehouden”, zegt Wolters.

Minder leerlingen betekent minder ruimte. Een zorgpunt, omdat de schooldirecteur dagelijks merkt dat Roden populair is bij jonge gezinnen. ,,Ik geef dagelijks een rondleiding en dat is echt meer dan voorgaande jaren. We houden er in het ontwerp rekening mee dat we twee lokalen aan kunnen bouwen”, stelt Wolters. ,,Maar dat is dan ook het maximale.”

Portie gehad

Volgens haar is de gang van zaken niemand te verwijten. ,,Hoeveel ongeluk kan je hebben. Wij hebben onze portie gehad”, zegt ze. Over het besluit van de gemeenteraad maakt ze zich geen zorgen. ,,Het gaat om de veiligheid van kinderen. Volgens mij kunnen we daar geen concessies in doen. We zitten nu in een heel duur noodgebouw. Iedereen heeft er belang bij dat we zo snel mogelijk in een eigen gebouw zitten.”

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen wordt de aanbesteding in gang gezet. ,,Ik kijk het meeste uit naar de eerste paal die de grond in gaat. En dan al die blije gezichtjes als de school wordt gebouwd.” Als alles volgens planning verloopt verhuizen de leerlingen van De Marke in de zomer van 2022 naar hun nieuwe school.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe