Na vijftien jaar alsnog uitgewezen

Veertien jaar was Isaacs Darlington toen hij samen met zijn elfjarige broertje Prosper op de boot werd gezet, op de vlucht voor het geweld in Sierra Leone. Begin januari, vijftien jaar later, wordt hij Nederland uitgezet.

,,Te zot voor woorden. Het systeem is ziek'', zegt voorzitter Martin Sagel van de PvdA-fractie in Assen, waar de broers wonen. De PvdA trekt samen met andere politieke partijen, maatschappelijke en kerkelijke organisaties ten strijde tegen het besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Maar vooral ook tegen de absurdheid van het besluit.

Het West-Afrikaanse Sierra Leone werd tussen 1991 en 2002 verscheurd door een burgeroorlog. Vanuit het buurland Liberia bemoeide ook de president van dat land, Charles Taylor, zich er intensief mee. Er vielen honderdduizenden doden en gewonden. Taylor werd in 2012 door het Sierra Leone-tribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan steun aan oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, moord, verkrachting, slavernij, plundering en de inzet van kindsoldaten.

Gevlucht
De moeder van de broers werd voor hun ogen vermoord, hun vader moest vluchten voor het geweld. Via een vriend kwamen ze op een schip terecht dat hen van de hoofdstad Freetown naar Rotterdam bracht.

Na omzwervingen kwamen ze in Assen terecht, waar PvdA-raadslid Luc Rengers zich hun lot aantrok. Beide jongens doorliepen de middelbare school en rondden een academische opleiding af. Prosper is ingenieur, Isaacs heeft een baan aangeboden gekregen.

Onzekerheid
De onzekerheid over hun verblijf in Nederland is altijd gebleven. Rengers vroeg geregeld aandacht voor hun situatie, maar zonder resultaat.

,,Onderhand is niet de inhoudelijke weging voor het verzoek van de broers om permanent in Nederland te mogen blijven van belang'', zegt Sagel, ,,maar meer nog de duur van het hele proces. Als 14-jarige kom je hier met al je problemen en als je bijna 29 bent word je teruggestuurd. Dit is niet te billijken.''

Zie ook het dossier: Gevlucht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.