Naar Spanje gevluchte verdachte veroordeeld tot drie jaar cel voor overval Schipborg

Voor zijn aandeel in een gewapende woningoverval op een stel uit Schipborg is een 26-jarige man veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De slachtoffers zijn bedreigd met een mes in hun slaapkamer.

De man uit Appingedam is na de overval op 3 juli vorig jaar gevlucht naar Spanje. Er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. De verdachte is deze zomer getraceerd in Barcelona. Hij is door de Spaanse autoriteiten uitgeleverd en meteen bij aankomst op Schiphol opgepakt.

Medeverdachten al veroordeeld

Twee medeverdachten zijn december vorig jaar al veroordeeld voor de overval. Een 28-jarige Groninger kreeg vier jaar cel en een Poolse mededader (38) drie jaar. Samen met de derde verdachte zijn ze vorig jaar juli het huis in Schipborg binnengedrongen. De Groninger zou nog geld tegoed hebben van de man uit Schipborg. De verdachten hebben verklaard dat het ging om een conflict in het drugscircuit. Ze zijn het huis binnengekomen door een raam open te breken.

Groot broodmes

De man en de vrouw lagen op het moment van de overval in bed. De Groninger heeft ze in de slaapkamer met een groot broodmes bedreigd. De verdachte uit Appingedam heeft twee weken geleden tijdens de rechtszaak toegegeven dat hij erbij was. De man zei dat hij dacht dat was afgesproken dat de bewoner aan de Groninger geld ging betalen. Pas in de slaapkamer zou hij door hebben gehad dat er iets niet klopte. De daders gingen er uiteindelijk met pinpassen en 1400 euro aan contant geld vandoor. De Groninger pinde later in Zuidlaren ruim 2000 euro.

Op vrouw gesprongen

De rechtbank gaat er op basis van gedetailleerde verklaringen van het vrouwelijke slachtoffer vanuit dat de man uit Appingedam de verdachte is die boven op haar is gesprongen. Ook vindt de rechtbank dat hij eerder door had moeten hebben dat de geldoverdracht niet vrijwillig was, gelet op de manier waarop ze het huis zijn binnengedrongen. ,,Bovendien pakten zijn medeverdachten een mes en briefopener en gingen daarmee de slaapkamer binnen.”

Het wordt de man aangerekend dat hij na de overval is gevlucht naar het buitenland. Bij de bepaling van de strafmaat heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat het ging om een overval in het criminele circuit. Ook is de verdachte niet eerder voor soortgelijke feiten veroordeeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.