Nabestaande in actie: voorkomen dat moordbroers levenslang ontlopen

De Hoogeveense broers Admilson (32) en Marcos R. (31) dreigen een levenslange gevangenisstraf te ontlopen op politieke gronden. Dat vreest nabestaande Ciska Postma, de vriendin van de vermoorde Berend Smit uit Dwingeloo.

Postma is een petitie gestart. Zij wil dat zo snel mogelijk levenslang in Nederland wordt aangepast aan het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Woensdag en donderdag dient voor het gerechtshof in Leeuwarden het hoger beroep tegen de broers R. Ze worden ervan verdacht dat ze Berend Smit hebben doodgeschoten en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal hebben omgebracht.

,,De daders van mijn vermoorde partner Berend Smit, dreigen te ontkomen aan een levenslange celstraf op grond van politieke redenen. Dit mag -en hoeft- niet te gebeuren”, zegt Ciska Postma. ,,Ik zal er dan ook alles aan doen, wat binnen mijn vermogen ligt, om te voorkomen dat de daders over 17 jaar al weer vrij rond lopen.” Het Openbaar Ministerie (OM) acht de ex-militair Admilson en zijn jongere broer Marcos R. schuldig aan drievoudige moord. Tegen de twee Hoogeveners is vorig jaar november levenslang geëist.

30 jaar

De rechtbank kwam tot een andere straf. De broers zijn veroordeeld tot 30 jaar cel. De oudste kreeg daarbij ook tbs. Levenslang biedt in Nederland in de praktijk geen enkel perspectief en is daarom in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, stelde de rechtbank in Assen. In juli heeft de Hoge Raad in een andere zaak ook geoordeeld dat de tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf niet voldoet aan de eisen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Zolang geen reële mogelijkheid is tot een herbeoordeling kan levenslang niet worden opgelegd, zo stelt de Hoge Raad.

VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is nu bezig met het uitwerken van een voorstel, waarbij levenslang gestraften na 25 jaar bij een adviescollege om een re-integratieplan vragen. Daarmee wordt volgens deskundigen nog steeds niet voldaan aan het Europese mensenrechtenverdrag. Op verzoek van een Kamermeerderheid gaat Dijkhoff ook een nieuw wetsvoorstel over levenslang voorbereiden. Waarschijnlijk komt dat er pas na de verkiezingen in maart volgend jaar.

'Onrecht en onmacht'

En dat is te laat, vrezen de nabestaanden van de slachtoffers van de broers uit Hoogeveen. Ciska Postma heeft met de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie gesproken. Het OM zal in hoger beroep naar verwachting opnieuw om levenslang vragen, maar vreest dat het hof dat om dezelfde reden als de rechtbank niet zal opleggen. Postma roept de staatssecretaris op veel sneller, uiterlijk eind 2016 met een nieuw voorstel te komen dat wel voldoet aan het Europese verdrag van de rechten van de mens. Met een breed gesteunde petitie hoopt zij haar oproep kracht bij te zetten. Postma schrijft in de petitie aan de staatssecretaris: ,,Wij als nabestaande en slachtoffer zijn bang voor een levenslang gevoel van onrecht en onmacht. Veel mensen richten hun hoop op u.”

Admilson en Marcos R. hebben bekend dat ze november 2012 Berend Smit (55) uit Dwingeloo hebben doodgeschoten. Het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77 jaar) uit Exloo is juli 2013 door verwurging om het leven gebracht. Tijdens de rechtszaak hebben de broers verklaard dat het om roofmoorden ging, het verkrijgen van geld was hun motief. Berend Smit werd overvallen en neergeschoten toen hij zijn hondjes aan het uitlaten was op het Dwingelderveld. Het echtpaar Veenendaal is in hun eigen huis aan de Bosrand in Exloo overvallen, vastgebonden en uren later gedood. De broers zijn geboren in Brazilië en als kleuters geadopteerd door een echtpaar uit Wijster. Ze zijn in maart 2014 opgepakt in de flat in Hoogeveen, waar ze samen woonden.

De petitie is te vinden op herzielevenslang.petities.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.