Nabestaanden De Punt willen mariniers laten getuigen

Bijna 40 jaar na de treinkaping bij De Punt in 1977 is vandaag in Den Haag de eerste dag van de rechtszaak begonnen die nabestaanden van de kapers tegen de staat hebben aangespannen. Volgens hen heeft de staat opdracht gegeven om de actievoerders te executeren. De landsadvocaat meent echter dat de kapers zelf het risico om te overlijden hebben opgezocht.

De nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse kapers willen vooral één ding bereiken: te weten komen wat er precies is gebeurd. Bij het begin van de bodemprocedure nam de moeder van omgekomen kaper Max Papilaja het woord: ,,Ik eis de waarheid.'' Tijdens de eerste dag werd duidelijk dat de advocaten van de nabestaanden de mariniers die betrokken waren bij de ontknoping van de gijzeling als getuige willen horen.

Executie


Advocate Liesbeth Zegveld stelt dat de kapers door mariniers in de trein van dichtbij geëxecuteerd, terwijl ze zwaargewond en weerloos waren. Vooraf zou al de wens zijn uitgesproken dat de kapers de bevrijdingsoperatie niet zouden overleven. Daarna werden de Molukkers door de Nederlandse Staat ,,afgeserveerd en doodgezwegen'', aldus de advocate. Ook heeft ze veel kritiek op de rapporten van het Nederland Forensisch Instituut (NFI). 

Volgens Zegveld zorgen alle nieuwe feiten uit archieven ervoor dat de Staat zich niet kan beroepen op verjaring. De landsadvocaat weerlegt dat en stelt dat, aangezien er drie activisten levend zijn aangehouden, er 'geen opdracht tot executie' was. Ook trekt hij de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen in twijfel. Die zouden 'onbetrouwbaar en oncontroleerbaar' zijn.

Risico


Volgens de landsadvocaat hebben de kapers simpel de dood op de koop te genomen toen ze aan hun actie begonnen. Ze wisten dat er een kans was dat ze om het leven zouden komen. De landsadvocaat maakt ook bezwaar tegen de in zijn ogen voortdurende suggestie dat de overheid bewijzen achter heeft gehouden.

Tientallen belangstellenden uit de Molukse gemeenschap kwamen op de zaak af. Ook de rechter erkende dat het een 'beladen zaak' is die wellicht heftige emoties zal oproepen.

Bestorming

Bij de bestorming van de trein op 11 juni 1977 kwamen twee passagiers en zes kapers om. Volgens de nabestaanden zijn actievoerders Max Papilaja en Hansina Uktolseja daarbij geëxecuteerd door mariniers in de trein, terwijl ze al uitgeschakeld waren. Zij 'waren reeds zodanig getroffen door vuurgeweld dat zij aangehouden hadden kunnen - en dus moeten - worden', staat in de dagvaarding.

De mariniers staan nog volledig achter hun daden Het is voor het eerst dat ze zich publiekelijk hebben uitgesproken over hun optreden destijds.

Vorige maand bracht een anoniem gebleven marinier naar buiten dat de Molukkers de bestorming van de trein niet mochten overleven. Volgens hem sprak een 'vertegenwoordiger van de regering' deze wens uit tijdens de briefing voor de bevrijdingsactie.

De rechtszaak gaat op 30 november verder. De rechtbank zal op 27 januari uitspraak doen.

Lees hieronder terug hoe de rechtszaak verliep.

Live Blog Rechtszaak nabestaanden kaping De Punt
 
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.