Nabestaanden: Stel vonnis moordbroers uit om aanpassing levenslang

De oproep om met spoed de straf levenslang aan te passen krijgt veel steun. De petitie van Ciska Postma uit Wapserveen is al ruim 1060 keer ondertekend.

Drievoudige moord

Postma is de toenmalige partner van de in november 2012 vermoorde Berend Smit uit Dwingeloo. Woensdag begint in het gerechtshof in Leeuwarden het hoger beroep tegen de verdachten Admilson (32) en Marcos (31) R. uit Hoogeveen. Het Openbaar Ministerie acht de ex-militair en zijn jongere broer schuldig aan drievoudige moord. Ze hebben bekend dat ze Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo omgebracht hebben.

De nabestaanden vrezen dat de broers om politieke gronden de straf levenslang zullen ontlopen. Postma is een petitie gestart. Zij wil dat de levenslange gevangenisstraf in Nederland zo snel mogelijk wordt aangepast aan het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook Marjan Veenendaal, de dochter van het vermoorde echtpaar Jan en Greet Veenendaal, roept staatssecretaris Dijkhoff (VVD) van Justitie om met spoed met een aanpassing van levenslang te komen.

De verwachting is dat tegen de Hoogeveense broers levenslang wordt geëist, maar dat het hof tot het oordeel komt dat die straf in Nederland niet kan worden opgelegd. De rechtbank in Assen en later, in een andere zaak, ook de Hoge raad hebben geoordeeld dat de tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf niet voldoet aan de eisen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Zolang geen reële mogelijkheid is tot een herbeoordeling van de gevangene kan levenslang niet worden opgelegd, zo stelde de hoogste rechter in Nederland in juli.

Jaar

De Hoge Raad heeft Dijkhoff een jaar de tijd gegeven om met een nieuw voorstel te komen. De nabestaanden van de slachtoffers vinden dat het te lang duurt en vrezen dat de Hoogeveners om die reden geen levenslang krijgen. Ze vragen de staatssecretaris om meer haast te maken en uiterlijk voor eind dit jaar met een voorstel voor levenslang te komen dat voldoet aan het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Echtpaar Veenendaal

Het hoger beroep tegen Admilson en Marcos R. wordt woensdag en donderdag in het hof in Leeuwarden behandeld. Tijdens de rechtszaak hebben ze verklaard dat ze november 2012 Berend Smit (55) uit Dwingeloo hebben doodgeschoten. Het echtpaar (beiden 77 jaar) uit Exloo is in juli 2013 door verwurging om het leven gebracht. Het motief was geld. De broers zijn geboren in Brazilië en als kleuters geadopteerd door een echtpaar uit Wijster. Ze zijn in maart 2014 opgepakt in de flat in Hoogeveen, waar ze samen woonden.

De oudste broer, die als militair twee keer is uitgezonden naar Afghanistan, heeft steeds volgehouden dat hij verantwoordelijk was en zijn broer slechts een meeloper was. De rechtbank geloofde dat niet. Aan beide broers is 30 jaar gevangenisstraf opgelegd. De ex-militair kreeg daarbij ook tbs. Zowel de advocaten van de broers als het Openbaar Ministerie zijn in hoger beroep gegaan.

Spreekrecht

Woensdag, op de eerste zittingsdag, worden de twee verdachten gehoord. De verwachting is dat aan het einde van de dag de strafeis bekend is. Daarvoor wordt door zeven nabestaanden gebruikgemaakt van het spreekrecht. Ook daarin wordt door nabestaanden aandacht gevraagd voor de aanpassing van de straf levenslang. Marjan Veenendaal en haar advocaat Richard Korver zullen het hof verzoeken om de staatssecretaris de tijd te geven om levenslang aan te passen en zo nodig de uitspraak uit te stellen. ,,De moordenaars van onze ouders dreigen hun rechtvaardige straf, levenslang, te ontlopen als gevolg van juridische onduidelijkheid door de trage politieke besluitvorming. Dat mag niet gebeuren.”

De petitie voor de herziening van de levenslange gevangenisstraf is hier te vinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.