Nachtelijke Beleving op herhaling: cocktail van ‘muziek, theater en avontuur’ in Westerveld

De Nachtelijke Beleving gaat op herhaling. Dit jaar zijn er binnen de grenzen van de gemeente Westerveld vier van deze ‘avonturen’. Het eerste is vrijdag 1 juni.

De Nachtelijke Beleving, een initiatief van Toeristisch Bureau Westerveld, staat voor een cocktail van ‘muziek, theater en avontuur’ in de avonduren. Vorig jaar september beleefde het evenement zijn vuurdoop. Dat was bij de aftrap van het open monumentenweekend, waarvoor de gemeente Westerveld toen landelijk gastheer was.

Eerste editie smaakte direct naar meer

Deze eerste editie van de Nachtelijke Beleving smaakte volgens pr-vrouw Bianca Koning direct naar meer. ,,Hoewel de activiteiten door het slechte weer helaas grotendeels in het water vielen.”

Dit jaar dus niet een, niet twee, maar vier Nachtelijke Belevingen. Ze zijn verspreid over de komende maanden op de agenda gezet. De eerste is vrijdagavond 1 juni (20.00-01.00 uur) in en rond Havelte. Deelnemers kunnen in het dorp in een grote legertruck stappen die hen naar de Toegangspoort Holtingerveld brengt. Wie wil kan ook daar pas, bij de Toegangspoort zelf, aansluiten. Koning: ,,Vanaf de Toegangspoort gaan we het Flardenpad lopen. Een nieuwe route over het Holtingerveld, die hiermee meteen haar première beleeft.”

Geluidsfragmenten met uitleg over het gebied

Het Flardenpad voert wandelaars langs borden die de historie van het Holtingerveld uit de doeken doen. Het natuurgebied, een kleine 1800 hectare groot, wordt wel ‘oerlandschap, gekneed door ijs en oorlog’ genoemd. Die naam verwijst naar zowel de ijstijden als de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, zoals de vele bomkraters. Deelnemers kunnen op hun smartphone de speciale app downloaden. Tijdens de wandeling krijgen ze dan geluidsfragmenten (flarden) te horen met verdere uitleg over het gebied. De legertruck, met plaats voor maximaal twintig passagiers, brengt iedereen na afloop weer terug naar de Toegangspoort.

Roestvrij Theater zorgt voor acts langs de route

Acteurs van Roestvrij Theater uit Diever zorgen voor acts langs de route. ,,Het thema van de eerste Nachtelijke Beleving van dit jaar is ‘Terug naar je OER’. Daarbij staat OER voor: Ontspanning En Reset”, legt Koning uit. Door hoge werkdruk en stress kampen steeds meer mensen met een burnout. ‘Terug naar je OER’ is dan de oplossing.

Vrijdag 22 juni is de tweede Nachtelijke Beleving. Samen met stichting Diever, Village of Shakespeare wordt het Midzomernachtdroomfestival georganiseerd op de Brink in Diever. Er staan muziek, dans en theater op het programma. Lokaal talent krijgt volop ruimte. Vanaf de Brink is er een wandeltocht, die langs theater op locatie voert. Het thema van deze Nachtelijke Beleving is liefde en hartstocht.

‘Expeditie Duisternis’ in het Dwingelderveld

De derde Nachtelijke Beleving is vrijdag 7 september in en rond het Sterrebos in Frederiksoord. Dat weekend zijn weer de open monumentendagen. Voorafgaand kunnen geïnteresseerden de verhalen over bijvoorbeeld de oude koloniehuisjes, Gasterij Frederiksoord en Huis Westerbeek aanhoren.

‘Expeditie Duisternis’, in Dwingeloo, tenslotte is de vierde van de Nachtelijke Belevingen, gepland voor zaterdag 27 oktober. Die nacht gaat de wintertijd in. Ook hier duikt Roestvrij Theater weer op, dat heeft aangekondigd ‘een magische buitenaardse wereld’ op te willen bouwen in het Dwingelderveld.

Meer informatie op: www.hetnationaleparkvandrenthe.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.