Nardo Spiegelaar, vanaf komende week weer uitbater van een eigen horecabedrijf: eetcafe Rockefeller.

Nardo Spiegelaar: Met café Rockefeller in oliedorp Schoonebeek terug in de horeca

Nardo Spiegelaar, vanaf komende week weer uitbater van een eigen horecabedrijf: eetcafe Rockefeller. Foto: DvhN

In Schoonebeek opent maandag een nieuw horecabedrijf de deur: Rockefeller. De uitbater is Nardo Spiegelaar uit Emmen, opgegroeid onder de tap.

Het leven zit soms vol verrassingen. Vraag het Nardo Spiegelaar (54) uit Emmen. Enkele maanden geleden had hij niet verwacht dat hij nog een keer caféhouder zou worden. Toch is dat wel degelijk het geval. Vanaf maandag runt hij in het centrum van Schoonebeek zijn eigen café met cafetaria.

De naam van het bedrijf: Rockefeller. Genoemd naar de Amerikaan die een vermogen verdiende met de handel in olie. ,,Of ik nu ook zo rijk denk te worden? Nee hoor, beslist niet. Ik vond die naam gewoon goed bij Schoonebeek passen. Wie Schoonebeek zegt, zegt olie. En Rockefeller, dat bekt lekker.’’

Een echt horecagezin

Nardo Spiegelaar komt uit een echt horecagezin. Zijn beide ouders runden in Nieuw-Amsterdam café Handy’s en daarna in Veenoord zalencentrum d’Aol Meul. ,,Handy was de afkorting van hun beide voornamen: Hans en Diny. De s die er erachter stond, verwees naar hun achternaam: Spiegelaar.’’

In het centrum van Schoonebeek liet het stel in 1966 een horecapand bouwen dat vervolgens werd verhuurd. Op de gevel van het pand in het oliedorp kwamen in de loop der jaren namen te staan als Café Handy’s, Pappa Jo en d’ Aole Kroeg. Zo’n anderhalf jaar geleden vertrok de laatste huurder.

Grondige opknapbeurt

Het onderkomen was toen al geruime tijd in handen van Nardo Spiegelaar. ,,Ik zette het in het verhuur, maar niemand reageerde. Achteraf gezien begreep ik dat ook wel. Het pand zag er na al die jaren ook niet tiptop meer uit. Na overleg met mijn vriendin Jannie besloot ik het grondig op te gaan knappen. Andere bar, andere vloer, een grote verfbeurt. En naarmate ik daarmee bezig was, kreeg ik steeds meer zin om zelf te gaan exploiteren.

Het wordt net als eerder een café met cafetaria. ,,In het cafégedeelte ga ik plates serveren. Maaltijden die je ook in eetcafé’s aantreft, met onder meer schnitzel, saté en gehaktbal.’’

Vliegveld Hoogeveen

Aan ervaring geen gebrek. Hij leerde het vak bij zijn ouders in de zaak en had daarna zo’n zestien jaar een eigen restaurant op het vliegveld in Hoogeveen. Twee bedrijven runde hij samen met zijn broer Carlo: d’ Aol Meul in Veenoord en De Zaak in het Emmer centrum.

,,In het pand van De Zaak zit tegenwoordig horecabedrijf Markant. Carlo en ik zijn daar zo’n vijftien jaar geleden mee gestopt. Carlo is nooit uit de horeca verdwenen, hij bleef in d’ Aol Meul en exploiteert dit bedrijf alweer jarenlang met zijn vrouw Anneke. Ik ging andere dingen doen. Ik werd internationaal chauffeur en begon een transport- en opslagbedrijf.’’

Dit bedrijf heeft de Emmenaar in april dit jaar verkocht, waardoor hij nu de handen vrij heeft voor zijn eigen horecazaak. Rockefeller is komende week alle dagen open en daarna van woensdag tot en met zondag. Over een week of twee wordt het cafetariagedeelte in gebruik genomen. ,,Door de coronacrisis is nog niet alles wat ik daarvoor nodig heb binnengekomen. Jammer, maar er zijn ergere dingen op de wereld. Ik begin gewoon alvast.’’


menu