Nareizigers sneller uit azc Veenhuizen

Nareizigers die naar het asielzoekerscentrum (azc) van Veenhuizen komen, hoeven minder lang op hun verblijfsvergunning te wachten.

Doordat de procedure is veranderd, kunnen nareizigers binnen drie dagen hun verblijfsvergunning in ontvangst nemen. Daardoor kunnen ze sneller doorreizen naar de gemeente van hun familie. Voorheen duurde dat gemiddeld een maand.

De verkorte wachttijd komt doordat de nareizende gezinsleden in het buitenland al toestemming gekregen om naar Nederland te komen. Tijdens de reis maakt de IND de administratie in orde, zodat bij aankomst in Veenhuizen de verblijfsvergunning klaarligt.

De IND werkt samen met de gemeente Noordenveld, het Centraal Orgaan voor Opvang (COA) en platform Opnieuw Thuis. In Veenhuizen hebben ze sinds een paar maanden een speciale aanmeldstraat waar de nareizigers zich kunnen inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie (BRP). Op deze manier hoeft de gemeente waar de vluchtelingen worden herenigd met hun familie alleen nog maar een adreswijziging door te voeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.