'Natuurbeheer Drenthe moet op de schop voor wolf'

Hoewel de wolf niet direct gevaarlijk is voor mensen, vindt wolvenspecialist Glenn Lelieveld het geen goed idee om het dier te knuffelen. Foto: EPA/Patrick Pleul

Laat wilde zwijnen en damherten toe tot Drenthe. Wolven zijn daar dol op en zullen dan minder snel hun tanden zetten in een schaap.

Dit zegt wolvenspecialist Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging Nederland. Volgens hem maakt het dunbevolkte Drenthe kans om naast Gelderland het favoriete gebied te worden van de te verwachten wolvenpopulatie.

Moordenaar of mooie aanvulling?

De komst van de wolf leidt echter tot grote verdeeldheid in de Drentse politiek, zo bleek afgelopen week. Rechtse partijen spreken van een moordenaar, die ze het liefst zouden afschieten. Linkse partijen worden niet moe te benadrukken dat het om een beschermde diersoort gaat, die een mooie aanvulling vormt op de Drentse fauna.

Er zijn al diverse incidenten geweest waarbij wolven Drentse schapen hebben aangevallen. Kenners zeggen echter dat de wolf bij voorkeur wild op zijn menu heeft. Reeën vormen de hoofdmoot, daarnaast zijn hert en wild zwijn niet te versmaden. „Een volwassen zwijn is een tank, die een wolf wel verjaagt, maar van biggetjes smult de wolf”, legt Lelieveld uit. Hij reageert met grote instemming op de suggestie dat wilde zwijnen en herten in Drenthe de belangstelling van wolven voor schapen doen verminderen. Eerder wees internationaal onderzoek ook al in die richting.

Wild zwijn is ook niet welkom in Drenthe

Nu heeft de provincie Drenthe een beleid om het zwijn zoveel mogelijk van Drents grondgebied te weren. Jagers mogen de zwijnen afschieten . Reden is dat dit dier schade aan landbouwgewassen aanricht, gevaar oplevert voor het verkeer en ziektes als varkenspest kan overbrengen op vee. Ook het damhert moet eerst een soorteneffectrapportage ondergaan alvorens het dier welkom is in deze provincie. Een woordvoerder stelt in een reactie dat de provincie vasthoudt aan dit beleid.

Volgens Lelieveld kan de Drentse natuur nog veel spannender worden met de komst van wilde zwijnen en herten. „En dat is weer goed voor het toerisme naar Drenthe”, meent hij. „De provincie doet er daarom verstandig aan het gebied wat slimmer in te richten waardoor je een betere scheiding krijgt tussen landbouw en natuur en die twee elkaar minder in de weg zitten.”

Het wachten is op een vrouwtje

Momenteel heeft zich in Drenthe een mannetjeswolf gevestigd die waarschijnlijk hoopt op de komst van een vrouwtjeswolf met wie hij een roedel kan stichten. Gemiddeld genomen zal die roedel vier à vijf welpen tellen, die een tot twee jaar bij hun ouders blijven. Daarna gaan de nakomelingen op zoek naar een leefgebied om een eigen roedel te beginnen.

Dit is een levensfase waarin je de wolf nog wel eens in de mensenwereld kunt aantreffen. Zo’n jongeling is flink aan de wandel en kan in een paar nachten tijd honderden kilometers afleggen. Er zijn exemplaren gevolgd met zenders die in luttele weken 1000 kilometer hadden gelopen. Lelieveld: „Het gebeurt wel eens dat mensen ze volgen met een auto om te filmen en dan komt zo’n dier in de bewoonde wereld terecht.”

Vluchtdier

Hij benadrukt dat de wolf een vluchtdier is, dat niet snel een mens zal aanvallen. „Toch wil ik niet zeggen dat je helemaal niet bang hoeft te zijn. Voorzichtig zijn is altijd goed. Toen ik studenten eens vroeg wat ze met een wolf willen doen, zei er een: ‘knuffelen’. Dat lijkt me niet verstandig.”

Lelieveld erkent dat schapen wel degelijk iets van de wolf te vrezen hebben. Maar het is volgens hem helemaal niet duur en ingewikkeld om dat te voorkomen. Wel zou de provincie de schapenhouders beter moeten ondersteunen , vindt Lelieveld. „Schapenhouders gebruiken al afrastering, die moet je met een draad aanvullen om de wolf tegen te houden. Drenthe kan een voorbeeld nemen aan Gelderland, die heeft al een gebiedscommissie aan het werk gezet die met goede regelingen is gekomen.”

In Drenthe is kort geleden ook zo’n gebiedscommissie aan het werk gegaan.

menu