Door de coronarestricties zoeken we met z’n allen massaal de natuur op. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL starten daarom samen een campagne om mensen te wijzen op de kwetsbaarheid van de natuur in het aankomende broedseizoen.

Geniet volop, maar betreed het ‘huis’ van dieren en planten met respect en houd je aan de regels. Dat is de gezamenlijke oproep van beheerders aan wandelaars en fietsers in natuurgebieden. Boswachters vrezen namelijk dat de coronadrukte tot problemen leidt in het aanstaande broedseizoen.

Meer verstoring dan andere jaren

Het aantal incidenten met loslopende honden is het afgelopen jaar toegenomen, er werd meer zwerfafval achtergelaten en boswachters zien steeds vaker mensen buiten de paden lopen of fietsen. Dat kan allemaal tot verstoring van wilde dieren leiden. Nooit leuk, maar vooral in deze tijd van het jaar kan verstoring dramatische gevolgen hebben.

„Vooral vogels zijn hier heel gevoelig voor”, weet Aaldrik Pot, boswachter van Staatsbosbeheer in onder meer het Drents-Friese Wold. „Als mensen lang op een plek blijven staan, te dichtbij, durft een vogel de jongen niet te voeren. En als dat dag in dag uit gebeurt, krijgen ze hun jongen niet groot.”

Ook begin maart kun je dieren al flink verstoren. „Nu zijn ze op zoek naar een partner of een geschikte plek om een nest te bouwen. Als in hun beoogde gebied constant mensen langslopen, zoeken ze verder. En dat is zonde, want natuurgebieden zijn er nou juist om een rustig plekje te kunnen vinden.”

Intensieve campagnes

Natuur is er ook voor mensen, zeker in deze tijd. Wegblijven uit de nationale parken en andere gebieden hoeft dan ook niet. Maar in verschillende drukbezochte gebieden, door heel Nederland, hangen sinds deze week spandoeken met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Wie op kraamvisite gaat weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde, willen de natuurbeheerders hiermee zeggen.

loading

„Op sommige plekken vragen wij op de aangegeven routes te blijven en geen zijpaden in te slaan, ook al zijn die er wel”, zegt Pot. „We zien dat voorlichting helpt. Zo hebben we op de Kale Duinen in het Drents-Friese Wold vorig jaar veel gedaan om mensen te wijzen op broedende tapuiten. Dat was een intensieve campagne, maar het werkte en met de tapuiten ging het heel goed. Dat hopen we nu ook op andere plekken voor elkaar te krijgen.”

Wandel dichtbij huis

Als laatste wil Pot nog iets meegeven: „Er zijn naast de bekende natuurgebieden nog zoveel mooie plekjes te ontdekken. Zeker Drenthe heeft ontzettend veel wandel- en fietspaden en je hoeft echt niet altijd naar de drukke gebieden. Vaak kun je dichtbij huis ook prachtige routes door de natuur vinden. Als we dat iets meer doen, helpt dat al enorm.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe