Natuurvereniging: Stop kappen houtwallen

De Natuurvereniging Zuidwolde luidt de noodklok: het kappen van houtwallen moet zo snel mogelijk stoppen. Volgens Arie ten Wolde van de natuurclub verdwijnen houtwallen in rap tempo uit het landschap. ,,Daardoor verandert niet alleen het zicht, van coulissen naar een veel opener landschap, maar de kap heeft ook gevolgen voor alles wat er leeft in de singels. Neem de dagvlinders. Bij gebrek aan schuilplekken keldert de vlinderstand.''

In 2011 schaften veel Drentse gemeenten de kapvergunning af. Was voor die tijd de diameter van de boom bepalend voor het wel of niet mogen neerhalen, vanaf dat moment waren alleen gemeentelijke bomen en beeldbepalende bomen die op de bomenlijst waren gezet beschermd. ,,Er is te veel vrijheid en daardoor zijn bomen vogelvrij verklaard'', stelt Ten Wolde.

Voor houtwallen (meer dan 20 bomen op een rij) is de Boswet van toepassing. De provincie verleent kapvergunningen, maar volgens Ten Wolde ontbreekt het aan toezicht en handhaving.

In de gemeenteraad van De Wolden is afgesproken dat het nieuwe beleid in 2017 wordt geëvalueerd. Dat duurt Ten Wolde en de zijnen veel te lang. ,,Dan zijn we anderhalf jaar verder en is het wellicht nog veel slechter gesteld met de houtwallen.''

De gemeente laat weten geen aanleiding te zien de evaluatie naar voren te halen: de APV en Boswet bieden voldoende waarborgen voor de bomen en houtwallen. ,,Wordt een wal verwijderd, moet deze elders in het gebied gecompenseerd worden, om zodoende het totaal in stand te houden.'' Volgens de woordvoerster is er geregeld overleg met de natuurvereniging en zijn de leden altijd welkom voor een extra gesprek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.