Nauwelijks afval: het kan echt

Met aandacht en wat trucs heb je de grijze afvalcontainer nauwelijks nodig. Honderd Assenaren hebben in honderd dagen hun restafval met 81 procent verminderd.

Opzet was om de grijze container helemaal ongevuld te laten, maar dat blijkt zonder training en buitengewone wilskracht een brug te ver.

100-100-100

Terwijl andere Assenaren nog gemiddeld 124 kilo in de grijze container deponeerden hebben de deelnemers aan de uitdaging ‘100-100-100’ die hoeveelheid tot 23 kilo kunnen beperken. En dat is volgens de gemeentelijke afvalinzamelaars in Assen een applaus waard.

Het project staat voor honderd dagen, honderd deelnemers en honderd procent minder restafval. Het wordt daarmee een wedstrijd om afval vooral te zien als grondstoffen voor nieuwe producten. In de eerste week van de actie verdween nog gemiddeld drie kilo in de grijze containers van de deelnemers, maar gaandeweg werd dat veel meer. In de laatste week ging er nog maar 800 gram afval naar de grijze container. Gemiddeld werd dat 1,6 kilo: een erg klein zakje met hoofdzakelijk stofzuigerzakken, folieverpakkingen en luiers.

Het resultaat was iets minder dan eerder is gelukt in Meppel, waar afvalinzamelaar ROVA dezelfde actie heeft gehouden. Daar haalden de deelnemers een reductie van 89 procent, ofwel gemiddeld 1,3 kilo restafval per gezin per week. Groningen volgt binnenkort.

Tips

Uitwisseling van tips droeg flink bij in de gewenning. Een topper bleek de simpele beslissing om de afvalbak af te danken en alleen het emmertje voor groen afval bij de hand te houden. Omdat weggooien dan moeite kost heb je tijd om te bedenken in welke container wat gaat. De actie viel samen met een andere afvalinzameling in Assen. Sinds mei wordt de grijze container nog maar eens in de vier weken opgehaald, zodat huishoudens zo’n beetje gedwongen worden om meer aandacht te besteden aan afvalscheiding. Het effect is dat er in de hele stad maandelijks 100 ton minder restafval wordt opgehaald. Dat zat in een andere container: die voor plastic, metaal en drankkartons.

De deelnemers aan de actie kwamen bijeen voor een afsluitend feestje in het Asser duurzaamheidscentrum om de resultaten te horen en nog meer informatie te krijgen hoe de grijze container omzeild kan worden.

Ambassadeurs

Wethouder Harmke Vlieg glunderde bij de resultaten. Zelf heeft ze ook meegedaan en kwam tot twee kilo gemiddeld. Ze hoopt dat de deelnemers nu ambassadeurs worden om alle Assenaren enthousiast te krijgen voor afvalscheiding. De gemeente gaat nog meer aandacht besteden aan voorlichting over het nut daarvan. Ook werd bekend dat de gemeente alle hoogbouw wil voorzien van ondergrondse containers, zodat ook de bewoners daar kunnen meedoen met afvalscheiding. De roep om kleinere minicontainers krijgt volgend jaar aandacht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.