Marcel Venema is positief  over de nazorg die hij kreeg na zijn ziekenhuisopname vanwege corona.

Vrachtwagenchauffeur uit Nieuw-Amsterdam werd heel ziek van corona: 'Ik heb echt in een flinke dip gezeten'

Marcel Venema is positief over de nazorg die hij kreeg na zijn ziekenhuisopname vanwege corona. Foto: Jan Anninga

Internationaal vrachtwagenchauffeur Marcel Venema (55) uit Nieuw-Amsterdam is na een ziekenhuisopname thuis aan het herstellen van corona. ,,Het gaat nu de goede kant op, maar ik ben er nog lang niet.” Venema is een van de coronapatiënten die direct na opname in het Scheper Ziekenhuis in Emmen een week lang dagelijks telefonische nazorg hebben gekregen van longverpleegkundigen van Treant.

,,Ik was in het begin thuis behoorlijk depressief”, zegt Venema. ,,De gesprekken met de verpleegkundige hebben me toen heel goed gedaan. Zij zei dat het normaal was hoe ik me voelde. Ik kon mijn verhaal kwijt. Ik heb het als heel positief ervaren.”

Het komt veel voor dat coronapatiënten na hun ziekenhuisopname een mentale dip krijgen, vertelt Lenny Kuper, verpleegkundig specialist longziekten in opleiding. Zij verleent samen met collega’s Rianne Kroeze en Manon Beek telefonische nazorg aan Covid-patiënten die zijn ontslagen uit het ziekenhuis.

Verpleegkundigen bellen drie tot tien patiënten per dag

Tijdens de eerste coronagolf dit voorjaar is in samenspraak met de longartsen een nazorgteam voor corona samengesteld. ,,Toen was het een hele nieuwe ziekte”, zegt Beek. ,,We wisten niet hoe het patiënten zou vergaan als ze thuis waren. Het leek ons daarom verstandig om ze gedurende een periode elke dag even te bellen om te vragen hoe het met ze ging.”

Ook nu, tijdens de tweede golf, is het nazorgteam volop actief. Ze bellen drie tot tien patiënten per dag, allemaal mensen die zo ziek zijn geworden van corona dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen en nu thuis verder werken aan hun herstel.

Grote impact

De longverpleegkundigen vragen de patiënten naar Covid-gerelateerde klachten zoals koorts, verminderde eetlust, kortademigheid, hoesten en benauwdheid. ,,Afhankelijk van welke klachten iemand heeft vragen we daar de volgende dagen op door”, zeggen Beek en Kuper.

Op basis van het verhaal van de patiënt bepalen de verpleegkundigen eventueel in overleg met een longarts of bijvoorbeeld de medicatie moet worden aangepast. Soms blijkt dat iemand dermate verslechtert dat een heropname in het ziekenhuis nodig is. ,,We bieden ook een luisterend oor en proberen vragen van de patiënt zo goed mogelijk te beantwoorden. Daarmee geef je mensen een stukje geruststelling.” De verpleegkundigen merken dat corona een grote impact heeft op de patiënten. ,,De meeste mensen zijn echt bang geweest tijdens de opname. Ze vragen zich af: hoe gaat dit aflopen? Word ik wel beter?”


loading

De longverpleegkundigen hebben ervaring met telefonische zorg aan COPD-patiënten die bijvoorbeeld met een longaanval in het ziekenhuis zijn opgenomen. ,,Er is een duidelijk verschil met mensen die corona hebben gehad. Je spreekt mensen van wie hele gezinnen ziek zijn. Of patiënten van wie de echtgenoot is overleden en de uitvaart is geweest terwijl zij in het ziekenhuis lagen. Het zijn heftige verhalen.”

Ze spreken ook relatief jonge mensen, vijftigers die niets mankeerden, maar als gevolg van corona grote moeite hebben om hele gewone dagelijkse dingen op te pakken. ,,Bij veel patiënten komt de klap pas als ze weer thuis zijn. Het herstel kan heel lang duren.”

Geen lucht meer

Ook vrachtwagenchauffeur Venema zegt dat hij een flinke dip heeft gehad en zich heeft afgevraagd of het allemaal wel weer goed zou komen. De gesprekken met de verpleegkundige hebben hem in die moeilijke periode echt geholpen. ,,Ik was eigenlijk kerngezond tot ik corona kreeg. Mijn vrouw werd eerst ziek, die is ook nog aan het herstellen. Ik zat met mijn vrachtwagen in de buurt van München toen het bij haar begon. Ik voelde me ook al niet zo lekker en heb me thuis direct laten testen. Ik bleek ook positief. Ik werd steeds zieker. Ik had hele hoge koorts, op het laatst kreeg ik bijna geen lucht meer. Toen heb ik tegen mijn vrouw gezegd: ‘Je moet nu 112 bellen’.”

Na zes dagen ziekenhuis mocht Venema naar huis. Dat is nu ongeveer vier weken geleden. Hij probeert zijn conditie weer op te bouwen op de hometrainer. ,,Gisteren heb ik buiten een stukje gefietst. De komende tijd heb ik nog meerdere nacontroles in het ziekenhuis. Voor ik weer aan het werk kan moet ik nog flink aansterken. Ik rij geregeld met een vrachtwagencombinatie van veertig ton op de weg. Zoals ik me nu voel, kan dat echt nog niet.”

Nazorgteam werkt ook in het weekend

Het corona-nazorgteam in Emmen draait voorlopig nog door, verwachten verpleegkundigen Beek en Kuper. Ze doen het afwisselend zeven dagen per week, naast hun reguliere werk op de polikliniek longgeneeskunde. ,,Het geeft extra werkdruk, normaal werken we niet in het weekend. Maar we hebben er geen moeite mee, omdat we veel plezier hebben in ons werk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu